Așteptându-l pe Iohannis

marginea_1

Cum urci spre granița cu Ucraina în județul Suceava, Klaus Iohannis te întâmpină la intrarea în comuna Marginea, de pe un afiș electoral, cu promisiunea unei Românii a lucrului bine făcut. Pe la 10 dimineața, căruțele trec zorite prin sat, în timp ce bărbați și femei de toate vârstele pedalează agale pe biciclete, iar deasupra lor se succed, pornind de la biserica din centru, bannere cu „Victor Ponta Președinte” și Iohannis, în cămașă albă, cu brațele larg deschise. Spre ieșirea din localitate găsești și un banner rătăcit cu Elena Udrea.

În barul-pizzerie de vizavi de biserică s-au strâns la mese vreo zece oameni, majoritatea bărbați. Beau bere și suc. Unii comandă pizza. Vorbesc de Udrea și de bani și se minunează când văd la televizor că Simona Halep o spulberă pe Serena Williams în meciul din grupă în Turneul Campioanelor de la Singapore.

5-0, ăi! Dacă mai câștigă următorul, mai ia vreo 300.000 de euro.”

Pe măsură ce se obișnuiesc cu succesul Simonei, niște tineri amintesc de vizita de după-amiază a lui Iohannis în comună.

Cred că mă duc să fac și eu o poză,” spune unul dintre ei.

Se-ntorc repede la meci și o încurajează pe Simona să termine și setul al doilea.

Hai, mă, fă 2-0!”

O omoară, e gata.”

***

Peste drum de atelierul de ceramică din comună, unde urmează să vină Iohannis, e un panou electoral pe care afișele albastre cu Iohannis abia se remarcă între cele roșii ale PSD. În fața lor, un domn ușor plinuț, cu mustață, în geacă și pantaloni negri, cu un teanc de afișe cu Iohannis în mână, oprește un bătrân de pe bicicletă și-i spune să revină mai târziu să-l vadă pe viitorul președinte al țării. Bătrânul pare să încuviințeze și-și vede de drum.

Omul cu afișele, Mitică Nichitean, consilier local și președinte al PNL Marginea, se întoarce spre panou și-l întreabă pe un tânăr care-l însoțește dacă să mai lase vreun afiș cu Ponta la vedere. Răspunde tot el că n-are cum să-l acopere chiar de tot. Ia hârtiile cu figura lui Iohannis și, țac-țac-țac, le capsează peste cele lipite cu Ponta. Îl întreb cât crede că vor ține capsele.

Țin cât țin!”

Când termină, mai rămân în centrul panoului doar zece afișe cu Ponta, într-o mare de postere cu Iohannis, câte 30 de-o parte și de alta.

***

În Marginea, ajunge să schimbi câteva vorbe cu oamenii ca să-ți dai seama că nu așteaptă nimic de la nimeni. Spun cu mândrie că sunt gospodari, obișnuiți să muncească pentru tot ce au. La inundațiile din 2009, și-au construit singuri un pod când au văzut că autoritățile nu-i ajută, așa cum au promis. Din cei 10.000 de locuitori ai comunei, vreo 2.000 sunt plecați la muncă în străinătate.

Gavril Maloș, în vârstă de 64 de ani, fost ucenic la atelierul de ceramică, spune că toți cei cinci băieți ai lui lucrează de 15-16 ani în Italia. Doar fata i-a mai rămas în țară, e studentă la Academia de Poliție. Maloș așteaptă sceptic vizita lui Iohannis. Spune că oricine ar fi președinte, nu are cum să redreseze țara, pentru că-i condusă de premier. Întreabă ce le asigură politicienii tinerilor. „Toți promit, dar după ce o ieșit pe scaun, numai, gata!” Maloș spune că vrea fapte, nu vorbe. O doamnă de lângă el completează sloganul lui Iohannis: „Să hie lucru bine făcut!”.

Oamenii rezonează la sloganul candidatului Alianței Creștin Liberale, dar nu au încredere în general în politicieni. Două bătrânici, înfofolite în geci închise la culoare, cu batic pe cap, stau în poartă și dezbat.

Am venit să-l vedem pe Iohannis, ce spune. Poate-i bun, poate face ceva în țară mai bine.”

Îi votăm pe tăți și-apoi care o ieșî, o ieșî. Câți îs, paișpe?”

Doamnele râd când le explic că-și anulează votul dacă pun ștampila pe toți.

Apăi da’ să iasă dacă vrea!”

Se supără dacă nu-i votezi.”

Insist că pentru un vot valid trebuie să aleagă un singur candidat.

Na, da’ care-i bun? Decât Dumnezeu de sus!”

***

Pe la ora 12, copiii încep să iasă în grupuri de la școală. În fața atelierului, un băiețel își întreabă prietenul: „Mama ta cu cine votează?”. De lângă scena de lemn amenajată cu o seară în urmă răsună muzică populară.

Soția proprietarului atelierului de ceramică, Elena Magopăț, aduce un țol în dungi rulat și începe să-l întindă pe scenă. Cu o foarfecă, taie bucăți din el până înșiră trei rânduri de covoraș, dintre care cel din mijloc coboară pe scările de lemn. Nichitean, liderul local al PNL, vine să dea o mână de ajutor.

Doamna Lenuța, aduc capsatorul și-l capsăm.”

De față e și Dumitru Mihalescul, 60 de ani, om de afaceri și șef de colegiu al Alianței Creștin Liberale. Zice că a știut de vizita lui Iohannis de o săptămână și că pregătirile n-au fost cine știe ce. La scenă au lucrat patru oameni. „Dar ce e mare lucru? Câteva ore!” A mai fost nevoie de sonorizare și de mobilizarea oamenilor din localitate și din satele vecine.

În timp ce întind covorul pe scenă, oamenii vorbesc despre cum ansamblul popular de la Casa de Cultură nu va mai veni să întrețină atmosfera înainte să ajungă Iohannis.

Nu dansează, nimic, că i-o oprit comuniștii.”

O zis că dacă vin îi dă afară din servici.”

Cine?”

Competiția!”

Dau vina pe președintele Consiliului Județean, care e de la PSD. De altfel, în Marginea, și primarul Ioan Onufrei a trecut recent de la PNL la PSD. Nichitean spune că primarul a fost de fapt „sub acoperire la liberali”.

S-o vopsit în PNL ca să poată să iasă [primar], pentru că în comuna Marginea PSD-ul n-o ieșit niciodată. S-o vopsit un pic în PNL și o candidat din partea USL-ului și-a ieșit primar. Și acum a trecut înapoi unde-i locul, la PSD.”

Gheorghe Magopăț, proprietarul atelierului de ceramică, spune că primarul nu va fi prezent la eveniment. „Se-aude că e plecat din localitate. Da’ sigur nu-l primeam. Și el știe treaba.”

La 63 de ani, cu păr alb și ochelari, îmbrăcat în cămașă albă și costum negru, Magopăț pare un bunic gătit de nunta nepoatei. Recunoaște că are emoții, deși i-au trecut pragul, de-a lungul timpului, tot felul de politicieni, români și străini.

Eu vreau să primesc oaspeții, mai ales pe cei de seamă, cum se cuvine. Am emoții, așa am fost întotdeauna.”

Spune că s-a pregătit ca orice bucovinean. „Am făcut curățenie, preparate tradiționale bucovinene: sărmăluțe, plăcinte, poale-n brâu, mâncare rece, carne de pasăre, porc, vită, brânză de oaie, vacă, tot ce-avem noi mai bun. Și bineînțeles afinată bucovineană.”

Magopăț spune că fostul președinte PDL al Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, alături de care a mers prin Europa să promoveze Bucovina, a intermediat vizita lui Iohannis la Marginea. Adaugă că, pentru el, vizita va fi un succes dacă Iohannis și echipa lui vor vedea cum se muncește în atelier, de ce-l vizitează așa de mulți oameni și dacă vor veni mulți „consăteni să-l vadă pe viitorul președinte al României și să asculte cuvântul lui”.

*

marginea_2

Spre ora 15, oamenii încep să se strângă în fața atelierului și se înarmează cu pancarte și stegulețe. Din boxe răsună imnul de campanie, Verde înrourat.

În afară de căruțe, pe drum trec constant și camioane încărcate cu lemne. Niște săteni vorbesc de „mafia lemnului”.

Las’ că-i arestează pi tăți, de asta le e frică!”

Liderul local Nichitean, acum într-o cămașă mov și costum negru cu dungi albe, stă în poartă și-i îndeamnă pe oameni să vină mai aproape. Îi sună telefonul.

Da, Liviu! Nu, acuma trebuie să apară. Haideți și voi! Cu nea Costică n-ai vorbit să vină și el?”

Cineva spune că se-așteaptă ca Iohannis să ajungă la timp, având în vedere că-i neamț.

Nichitean speră că se vor aduna vreo 800 de oameni.

Peste o jumătate de oră, când autocarul de campanie al lui Iohannis trage în fața curții, îl întâmpină însă doar de vreo 200 de spectatori.

***

Iohannis coboară din autocar în aplauze. Trecând pe sub steagurile albe ținute de voluntarii ACL, își aranjează gulerul maro al hainei negre, zâmbește, bagă mâinile în buzunar, apoi le scoate pentru a servi din pâinea și sarea cu care este întâmpinat de două doamne și o fată, îmbrăcate în costum tradițional. Magopăț îi urează bun venit.

Bine v-am găsit! Mulțumesc că m-ați așteptat așa frumos!”, răspunde Iohannis.

Dă mâna cu oamenii în drum spre atelier. Spune fiecăruia „Bună ziua! Bună ziua! Bună ziua!”. O bătrânică plânge cu foc, de nici nu poate spune ce-o doare.

În atelier, Magopăț îi explică lui Iohannis cum ceramica neagră de Marginea nu se mai vinde așa de bine și au fost nevoiți să se adapteze și să facă vase și de alte culori.

Iohannis încuviințează.

Dar marfa are căutare? Aveți suficienți cumpărători ca să meargă afacerea?”

Magopăț spune că are contracte cu câteva lanțuri de magazine, dar că problema rămâne fiscalitatea prea mare.

Asta omoară tot!”, spune Iohannis. „Dacă ești mic antreprenor, te strădui, muncești și nu merge, înseamnă că ceva nu-i ceva în regulă.”

Magopăț sugerează ca statul să strângă bani mai puțini de la mai multe firme.

Exact asta propunem noi, dar domnii PSD-iști sunt de altă părere. Ei sunt pe principiul: prinde antreprenorul, arde-l”, spune Iohannis.

Între timp, roșii în obraji, ajung în atelier și șeful de campanie al lui Iohannis, liderul PDL Vasile Blaga, și primvicepreședintele partidului, Mihai Răzvan Ungureanu. Se plâng că au fost ținuți șase ore în aeroport în București.

Domnu’ președinte, bine ați venit în Bucovina!”, îi spune Iohannis lui Blaga. „Bine c-ați ajuns cu bine!”

Afară oamenii strigă „Iohannis! Iohannis! Iohannis!” Aplaudă pe ritmul piesei Verde înrourat, care a răsunat încontinuu de la venirea oaspeților.

marginea_3

Pe scenă, liderii ACL pășesc, fără să se uite, cu pantofi negri, lucioși, pe covorul întins de gazde. Țin discursuri scurte.

Ungureanu, invitat de Flutur să spună două cuvinte, zice: „Dacă-i vorba să zic doar două cuvinte, două știu: Klaus Iohannis!”.

Blaga dă asigurări că va câștiga alegerile Iohannis și le cere oamenilor să-și convingă prietenii și rudele că n-are rost să-și irosească voturile pe alți candidați în primul tur. Se ambalează când vorbește de locurile de muncă promise de Ponta. „Când și-a găsit moldoveanul mai greu de lucru ca azi? Niciodată!”. Încheie cu „Aceleași două cuvinte: Klaus Iohannis președinte! Doamne-ajută!”.

Iohannis spune că e impresionat de atelier. „Sunt impresionat și de faptul că aici la dumneavoastră nu trebe să explic foarte mult ce înseamnă conceptul campaniei mele, România lucrului bine făcut, fiindcă voi sunteți dovada că se poate”.

Spune că se simte ca acasă în Bucovina, demontează acuzațiile PSD-ului că vrea să taie pensiile („Eu vreau să fiu președinte ca să cresc pensiile!”), promite locuri de muncă suficiente să se-ntoarcă și cei plecați în străinătate. Oamenii privesc, ascultă și din când în când îi scandează numele.

Așa mă cheamă! Mulțumesc.”

marginea_4

Cocoțați pe un gard în apropiere de scenă, câțiva bărbați cu șepci sau căciuli pe cap urmăresc încruntați discursul. Schimbă câteva vorbe între ei, iar cel din margine își aprinde o țigară și suflă un fum gros într-o parte.

La final, Iohannis îi felicită pe oameni pentru podul pe care și l-au făcut singuri, dar greșește anul în care s-a întâmplat (în loc de 2009, zice 2005). Apoi coboară de pe scenă din nou în mulțime, unde lumea se înghesuie să-i strângă mâna sau să ia un autograf.

Un bătrân strigă: „Să trăiți domn președinte!” Un altul: „Doamne-ajută!”.

Iohannis le urează „Sănătate! Numa’ bine!”.

Un domn îi spune că de 17 ani lucrează în străinătate. „Dac-ajungeți președinte vreau să mă întorc înapoi în comuna mea!”

Să dea Domnu’!”, răspunde Iohannis.marginea_5

Bunicile care l-au așteptat câteva ore la intrare îi cer să crească pensiile și să facă locuri de muncă pentru tineret.

Asta vrem”, le spune Iohannis.

Apăi asta să hie. Așa. Să nu hie minciuni! Om videa noi.”

Iohannis, în timp ce le dă autografe, răspunde:

Da’ să știți că nu-i suficient să mă votați. Tre’ să votați și PNL-ul când avem alegeri, să avem guvern. Altfel nu iasă mare brânză. Tre’ să facem lucrurile cu cap. Ca-n Bucovina.”

Text de Ani Sandu

Fotografii de Mircea Reștea

Sunt

3 comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>