Atmosfera de vot din Ilfov

Secția 51 Ilfov

„Aici scrie că dacă mai votați în altă parte se pedepsește cu închisoarea de la șase luni la 3 ani”, se aude rostit într-un colț din secția de votare 51 din orașul Pantelimon, în Ilfov, la un kilometru de București. (Ilfov este primul din țară la prezența la vot cu 40,47% la ora 16:00.) Fiecărui alegător care votează pe lista suplimentară i se repetă această frază. (Tot până la 16:00, 23.312 au votat în Ilfov pe listele suplimentare.) Femeia roșcată care se ocupă de lista suplimentară veghează vigilent, din când în când, și urna de vot transparentă din mijlocul secției.

„Vezi cu urna aia, Cătăline….”, îi spune tânărului blond care, așezat pe scaun lângă urnă, răstoarnă cu piciorul o Cola de 2 litri. Băiatul ia sfios sticla și o pune într-un colț. Își reia locul rapid, se uită la alegătorii care ies din cabine, și modifică cifre pe o tabletă gri. Are 19 ani și este omul din secția de vot responsabil cu numărătoarea votanților. Un buletin în urnă, o cifră modificată pe tabletă.

„Cătăline, ai grijă cu urna aia. Câtă experiență ai acumulat tu azi, n-ai acumulat în 19 ani de viață”, îl atenționează și vicepreședintele secției.

Până la 16:00 peste 400 de oameni în 51, una din cele șapte secții din școala din Pantelimon, oraș de peste 25.000 de locuitori, cu un melanj de săteni, muncitori și bucureșteni care s-au mutat la casă pe pământ. Din 2002 până în 2011 a crescut cu 9.000 de locuitori. În 93, unde acum sunt complexuri de vile, erau livezi, spune Anca Szigyarto, o învățătoare de 40 de ani, președinta secției de vot. Aici unii oameni votează dimineața devreme, alții la 10:00, unii după prânz, când ies de la biserică, și alții seara, înainte de închidere, întorși de la munte, din vacanțe.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>