Eșecul lui Ghișe

ghise-presedinte

Ioan Ghișe avea un plan: să candideze independent la președinție. Senatorul de 58 de ani, care activa până nu demult în Partidul Național Liberal, s-a oprit însă chiar la primul obstacol – strângerea semnăturilor. N-a reușit să atingă pragul de 200.000.

Fost primar al Brașovului, Ghișe s-a remarcat în ultimii ani prin lupta aprigă împotriva lui Traian Băsescu. A susținut constant că Băsescu a fost demis în 2012, deși referendumul pe tema asta a fost invalidat. Din PNL, partid al cărui membru era din anii 90, Ghișe a plecat în iulie, supărat că liberalii și-au unit forțele cu PDL. I s-a părut inacceptabil și a zis că pornește pe drumul lui spre Cotroceni.

Invitat frecvent al Antenei 3, Ghișe a fost primul politician român care s-a prezentat în studioul postului TV în ziua condamnării lui Dan Voiculescu, când instanța a decis să pună sub sechestru și sediul televiziunii, iar jurnaliștii și comentatorii acesteia acuzau presiuni politice în justiție și titrau „Post confiscat”. A mers ca să susțină demersul lor și a primit în schimb măguliri că ar putea fi politicianul potrivit pentru a conduce țara.

Și-a creat o rețea de voluntari, dar lucrurile au mers greu. Un tabel pe care l-a urcat pe site-ul de campanie arată că până la sfârșitul lui august avea cam 2.000 de semnături. După aceea datele nu au mai fost actualizate. Cu vreo două săptămâni înainte de termenul limită pentru depunerea candidaturilor, Ghișe a acceptat susținerea Partidului Uniunea Democrată Română. În cele din urmă, i-au lipsit doar vreo 30.000 de semnături.

Unul dintre voluntarii lui e Larisa Novac, 54 de ani, educatoare în localitatea Alexandria din județul Teleorman. Spune că Ghișe i-a câștigat respectul pentru că „a fost singurul care tot timpul a susținut că Băsescu stă ilegal acolo la Cotroceni”. L-a admirat pentru că a avut „coloană vertebrală”: „Nu s-a plecat, n-a tăcut deloc, a depus tot timpul moțiuni, mă rog, ce-a depus dumnealui acolo. Mi s-a părut că s-a zbătut să facă ceva și n-a avut șanse.”

Știa că nu are cum să câștige alegerile, dar a vrut să facă un experiment, să vadă dacă oamenii sunt dispuși să voteze și altceva, „nu numai roșu, portocaliu, alb, galben”. S-a gândit așa: „Dacă m-am prăjit cu celelalte partide, hai să încerc ceva ce nu miroase a politică. Sau, mă rog, e mai ascuns sub preș”.

A convins 33 de oameni să semneze, majoritatea fiindu-i prieteni. Se plânge că pe lista finală au apărut în dreptul numelui ei doar 20 de semnături. „Dacă de la mine din 33 au furat 13 pe drum, bănuiesc că și altora li s-a întâmplat la fel”. Îi pare rău că oamenii nu vor să gândească și altfel. Nu ar mai strânge semnături pentru nimeni.

Octavian Zăbavă, un tânăr din Câmpulung, Argeș, a adunat și el 35 de semnături. Crede că n-au fost mai multe pentru că nu s-au implicat suficienți cetățeni pentru Ghișe. „Pe șleau, lumea nu prea-l cunoaște.”

Tonel Dârzu pe de altă parte, inginer electronist de 55 de ani din Botoșani, spune că, deși e onorat să fie pe lista de voluntari, n-a avut timp să se ocupe din cauza unei probleme de sănătate. „I-am strâns câteva semnături, dar foarte puține, nesemnificative. Două formulare.”

Emilia Constantinovici, pensionară în Pucioasa, județul Dâmbovița, a avut și mai puțin succes. Au semnat doar ea și soțul. „Aici este un fief PDList, n-am avut nicio șansă. Nici măcar la cunoștințele mele.” Spune că și-a pus numărul de telefon pe internet ca voluntar, a întrebat în stânga și-n dreapta, dar degeaba. N-a contactat-o nimeni.

Hartă voluntari Ioan Ghișe

harta voluntari ghise

Gheorghe Papuc locuiește în localitatea Covasna din județul Covasna. A strâns și el 24 de semnături de la vecini, în câteva ore. „Au avut întrebări, a trebuit să-i lămuresc, nu-i așa de simplu. Nu prea e plăcut și nici nu mi se potrivește mie, dar am pornit totuși.”

Nu a ajuns prea departe. A vrut să afle ceva de la biroul lui Ghișe și n-a primit răspuns la solicitare. „Le-am cerut să-mi spună dacă are vreo susținere, vreo televiziune, ceva. Că dacă n-are susținerea măcar a unei televiziuni, n-are niciun rost, că n-are nicio șansă. Și se vede că n-a avut nicio șansă.”

E dezamăgit, pentru că îl consideră în continuare pe Ghișe cel mai bun candidat pentru oamenii din Covasna. „Cred că știți că noi aici am fost total abandonați de cei de la București. Nici nu-i mai interesează soarta noastră, dovadă că mereu îi iau pe UDMRiștii ăștia la guvernare, fără să se gândească în ce situație ne pun pe noi din cauza asta. M-am gândit că Ghișe ar fi fost singurul care cunoaște situația și ar fi putut să-și mai aducă aminte de noi. Dar n-a fost să fie.”

Adrian Dumitru Olariu are 64 de ani și a ieșit în stradă să găsească susținători pentru Ghișe în Sibiu, orașul lui Klaus Iohannis. S-a dus în Piața Gării, „lângă punctul de vânzare a biletelor Bingo”, după cum menționa într-un anunț pe internet. A pus acolo un afiș mare și a așteptat să vină lumea. Nu a încercat să convingă pe nimeni. „Politica în stradă nu-i frumoasă, pentru că iese cu scântei și atunci m-am ferit să fac.”

În trei săptămâni a strâns câteva sute de semnături, după care spune că a fost anunțat de echipa lui Ghișe că trebuie să o ia de la capăt. „După ce am strâns o grămadă de semnături, candidatul meu s-a cuplat cu un partid și atunci toată acțiunea trebuia reluată de la zero. Formularele se schimbau. Nu mai era independent, era al unui partid. Și atunci am renunțat.”

Nici nu l-a mai interesat despre ce partid e vorba, așa de tare s-a supărat. I se cerea să-i sune pe susținători să le ceară să semneze din nou. „Prea mare deranjul!”

Partidul în cauză, Uniunea Democrată Română, a fost înființat anul trecut. Președintele lui, Florin Simion, fost vicepreședinte PRM, spune că e vorba de o formațiune naționalistă, dar nu extremistă, care se vrea o contrapondere la Uniunea Democrată Maghiară. Naționaliști moderni, pe principiul: „îmi place să mă plimb cu Mercedesul, dar aș vrea să-l construiesc în România, să mă îmbrac și la costum Armani, dar să-l fac la Apaca, nu să dărâm întreprinderile, ci să dau de lucru la cetățenii din România.

În protocolul semnat cu Ghișe, UDR se angaja să strângă semnăturile necesare, fără vreo pretenție financiară, și cerea ca în turul doi să negocieze voturile lui Ghișe cu un partid mare.

Simion spune că are o rețea bună de susținători în țară, printre ei și consilieri locali și primari din alte partide, oameni care nu trec oficial la UDR de teamă să nu-și piardă funcțiile (în ciuda recentei ordonanței care permite migrația timp de 45 de zile, despre care Simion spune că e „o chestie otrăvită”, fiind atacabilă). Cu ei a strâns în total aproximativ 160.000 de semnături. Cu patru zile înainte de termenul limită, s-a dus la Ghișe și l-a rugat să dea totuși niște fonduri pentru oamenii de pe teren, „pentru un bilet de tramvai, benzină, hârtie, dosare”. Ghișe a refuzat și-atunci s-a oprit din campanie.

Pornind de la acea discuție, Simion nu-i convins că Ghișe își dorea cu adevărat să candideze la președinție. „Dânsul încerca să mă consoleze, să-mi spună «Lasă, domnule, nu-i nicio problemă. Asta e. Nu reușim, nu reușim. N-avem ce să facem.»Ce l-a deranjat de fapt e că, imediat după închiderea înscrierilor, fără să-l consulte, Ghișe și-a anunțat la Antena 3 sprijinul pentru un alt demisionar din PNL, acum candidat independent la alegerile prezidențiale: Călin Popescu Tăriceanu.

În tabăra lui Ghișe, cel care a coordonat campania, Ion Corbu, profesor la Universitatea Spiru Haret, spune că senatorul nu avea de unde să dea banii ceruți de Simion, plus că protocolul nu prevedea asta (lucru recunoscut și de liderul UDR). Corbu a sperat până la final că Ghișe va fi pe lista pentru Cotroceni. El a fost sceptic întotdeauna. Eu am fost singurul care am crezut. Nici în ultima clipă nu mi-a venit să cred că nu strângem semnăturile.

Spune că acum analizează cu Ghișe un plan B, pe care și l-au făcut în eventualitatea că nu va intra în cursă. Se gândesc să înființeze un nou partid, unul serios, curat”, dar că nu vor să se hazardeze într-un lucru care să eșueze.

Text de Ani Sandu

Foto: www.ghise-ioan.ro

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>