Listă de citit: 14 octombrie

Lecturi1

Lista de citit e o postare zilnică în care vă recomandăm materiale interesante (sau subiecte de neocolit) despre alegeri:

Președintele Băsescu îl acuză pe premierul Ponta că a fost agent SIE. La o lună după ce anunțase într-o emisiune moderată de Robert Turcescu că printre viitorii candidați la președinție este și un ofițer acoperit, Traian Băsescu a afirmat aseară la Realitatea că acesta este Victor Ponta. Premierul, care a fost procuror din ’95 până în 2001 și a avut, scria Gândul în 2013, o ascensiune profesională rapidă și marcată de derogări, ar fi fost în perioada 1997-2001 și ofițer acoperit al Serviciului de Informații Externe, lucru interzis de statutul magistraților. Președintele și-a bazat afirmația pe o interpelare depusă la Senat de Valer Marian (PSD), „un senator exotic”, și pe două hotărâri de guvern care modificau lista secretelor de stat ce țineau de funcționarea SIE, una din 2001, cealaltă din 2013. Ultima a fost făcută în timp ce director al SIE era actualul candidat la prezidențiale, Teodor Meleșcanu (numit de Băsescu în fruntea serviciului în primăvara lui 2012) și extindea statutul de secret, de la ofițerii SIE, la tot „personalul din domeniul activității informative, chiar și după încetarea în orice mod a raporturilor de muncă sau de serviciu”. Interpretarea lui Traian Băsescu este că Victor Ponta, cu sprijinul lui Meleșcanu, a făcut modificarea pentru a se proteja. În lipsa unei probe directe, președintele a părut mai degrabă pornit împotriva lui Teodor Meleșcanu care a refuzat să răspundă unei solicitări pe care o făcuse SIE în primăvara lui 2013 prin care întreba dacă în guvern sunt foști ofițeri ai acestui serviciu. În plus, președintele a fost atent să nu afecteze negativ imaginea principalelor două servicii secrete, SIE și SRI, lăudându-le insistent activitatea.


 

Victor Ponta neagă acuzațiile președintelui. Premierul, care se află astăzi la Iași pentru a participa la slujba religioasă de Sfânta Paraschiva, a spus că Traian Băsescu minte și că în cei 20 de ani de când a terminat facultatea a respectat legile și și-a servit țara. A mai adăugat că se va ruga astăzi pentru Băsescu.


 

Hotnews.ro își pune o serie de întrebări despre posibilele efecte politice și instituționale ale scandalului. Iată câteva: va conta dezvăluirea pentru votanții de stânga? Îi va mobiliza pe nehotărâți sau pe cei de dreapta? Îl va eroiza prin victimizare pe Ponta? De ce nu a făcut Traian Băsescu o sesizare penală?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>