Reportaj: Oamenii lui Teodor Meleșcanu

2014-09-23 10.02.45

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Aproximativ 15 oameni s-au adunat în stânga intrării la Biroul Electoral Central, marți dimineață, să-l întâmpine pe Teodor Meleșcanu. S-au pregătit pentru momentul acesta, spun ei, de la începutul lui august.

Meleșcanu, în schimb, până în urmă cu 24 de ore era șeful Serviciului de Informații Externe, funcție din care nu putea candida la președinție.

Fostul oficial și-a depus candidatura la o zi după ce și-a dat demisia din seriviciul de informații. A devenit al optulea candidat în cursa electorală, după Victor Ponta, din partea PSD, Klaus Iohannis (ACL), Monica Macovei (independent), Călin Popescu Tăriceanu (independent), Elena Udrea (PMP), Kelemen Hunor (UDMR) și Dan Diaconescu (PPDD). Marți e ultima zi în care candidații își pot depune dosarul, împreună cu cel puțin 200.000 de semnături.

Însă pe când majoritatea candidaților a început să strângă semnături din vară, trimițând corturi si voluntari prin țară, Meleșcanu și-a confirmat pentru prima oară candidatura weekendul trecut.

Cum s-au strâns semnăturile? „Prin foarte mulți oameni, în toate orașele”, spune cu un zâmbet larg Carmen, în timp ce așteaptă, împreună cu alții, venirea lui Meleșcanu la BEC. Carmen e membră a Partidului Dreptății Sociale, care a strâns 13.537 de voturi la europarlamentarele din acest an. Carmen, care a refuzat să-și dea numele complet, spune că a început să adune semnături împreună cu prietenii, la jumătatea lui august. „Dar mai mult să spună șefii” și arată spre un grup de cinci bărbați la costum care așteaptă de cealaltă parte a intrării în sediul BEC.

Partidul e prezent în 38 de județe, spune secretarul general Gheorghe Mirică, și are 100.000 de membri. Împreună cu Fundatia Română pentru Democrație prin Drept, un grup de ONG-uri, au vrut să construiască o alianță electorală și să-și găsească un candidat. S-au gândit la mai mulți, iar în final s-au dus la Meleșcanu, care le-a spus că dacă se strâng semnăturile, va lua în considerare poziția. Au strâns, potrivit BEC, 364.840 de semnături.

2014-09-23 10.00.40s

În fața camerelor de la BEC, Meleșcanu, care a împlinit 73 de ani în primăvară, a spus că susținătorii săi s-au mobilizat pe Facebook și „alte forme de socializare fără structuri”. L-au convins să candideze semnalele pe care le-a primit „de la o parte importantă a societății din România, mai ales de la tinerii care nu se simt reprezentați de niciun candidat”. Înainte de a ieși din sediul BEC, candidatul independent a spus că se bazează pe voturile „majorității tăcute a românilor”, pe cei care nu vin de obicei la vot și pe nehotărâți, și că va fi președintele tuturor românilor, „și de stânga, și de dreapta”.

Valentin Mândru, un agent de securitate în pragul pensiei, a urmărit discursul lui Meleșcanu din spatele grupului de jurnaliști. „Eh, și-acum e gata”, spune el. Mândru spune că a adunat aproximativ 700 de semnături de la familie, prieteni, vecini si trecători din Crângași, cartierul în care locuiește. A fost recrutat în urmă cu vreo trei săptămâni de „doamna Doina” de la partid, și și-a zis că merită să se implice. „Am înțeles că ar fi un om bun în ceea ce vrea să facă. Nu știu dacă e și susținut.”

„Și ce-o să facă?”, spune Valentin Tătaru, un pensionar de 63 de ani, care a venit să asiste la candidatură „ca gură cască”, în drum spre o policlinică din zonă. „Udrea i-o ia înainte, dar candidează și el ca să încurce lucrurile.”

Text de Simina Mistreanu și Gabriel Dobre

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>