Cum funcționează noul sistem de stabilire a prezenței la vot

IMG_9733

De Gabriel Dobre

Fotografie de Andrei Pungovschi

La aceste alegeri se folosește pentru prima dată un nou sistem de raportare a prezenței la vot. Până acum, cifrele anunțate pe parcursul zilei de Biroul Electoral Central erau obținute cu ajutorul unui eșantion de circa 3000 de secții de votare din cele 18.553 câte există în România. În acest an, datele de prezență sunt raportate, prin SMS, de către toate secțiile din țară.

Sistemul de colectare a informațiilor a fost implementat de Serviciul de Telecomunicații Speciale și e gestionat de BEC.

Fiecare din cei 18.553 de președinți ai secțiilor de votare au primit în această săptămână câte un telefon mobil special de la STS. Cu respectivul telefon, președinții sau locțiitorii acestora trebuie să trimită un mesaj către un număr special în care să specifice numărul celor care au votat și sunt pe lista electorală permanentă (adică sunt arondați secției respective), numărul celor care au votat dar nu sunt pe lista permanentă, numărul votanților cu urna specială și numărul total al votanților (adică suma primelor trei). Acest SMS trebuie trimis de cinci ori pe parcursul zilei, la ora 10:00, la 13:00, la 16:00, 19:00 și 21:00. Președinții au 30 de minute pentru a trimite datele din fiecare interval (de ex, pentru prezența de la ora 10:00 au avut până la 10:30 pentru a trimite SMS-ul). Informațiile intră într-o bază de date unde sunt verificate automat pentru ca cifrele să nu aibă inadvertențe (suma primelor trei mai mare decât totalul votanților, prezența de la o oră mai mică decât în intervalul anterior de raportare etc). În caz că sunt identificate erori, tehnicieni de la BEC și STS iau legătura cu președinții și le cer să trimită din nou datele corecte. Într-un interval de raportare, aceștia nu pot trimite decât trei SMS-uri.

Noul sistem asigură o mai mare acuratețe a măsurătorii și o mai mare transparență a procesului electoral. Rezultatele sunt publicate automat pe prezenta.bec2014.ro, unde, în intervalul de 30 de minute, datele se actualizează automat, pe măsură ce intră mesajele. Înainte de a transmite datele la BEC, informațiile privind prezenţa sunt afișate și la intrarea în sediul secţiei de votare.

Cu două zile înainte de alegeri, când președinții aveau deja telefoanele, au fost făcute și simulări. Marian Muhuleț, vicepreședintele Autorității Electorale și purtătorul de cuvânt al BEC, cel care la mai toate alegerile din ultimii ani anunță datele de prezență, spune că pe 30 octombrie, din 18.553 de oameni, doar 200 au întâmpinat probleme (majoritatea, nu au putut să folosească telefonul).

Până acum, după ce au trecut primele două intervale de raportare, lucrurile par să funcționeze fără probleme. La 10:00, gradul de raportare în primele 30 de minute era de 99,88%. După primele 30 de minute, tehnicienii BEC și STS au circa 45 de minute pentru a face corecții, timp în care îi sună pe președinți care nu au trimis datele sau le-au trimis cu erori. Pentru fiecare județ, BEC are cam patru tehnicieni care sună în caz că apar erori.

La secția 99 din București, președintele Mădălina Pascu spune că raportarea a decurs bine în prima parte a zilei. „Mi se pare în regulă pentru că se pot verifica datele periodic, și asta e benefic pentru sfârșitul orelor de program.” Până la ora 13:00, la respectiva secție votaseră 156 de persoane din 856 înscrise pe listă electorală.

Noul sistem de raportare nu va fi folosit însă și la numărarea efectivă a voturilor. Această operațiune se va face ca și până acum, în modul clasic. Membrii comisiilor numără voturile după închiderea urnelor, completează procesele verbale, pe care președinții le duc (împreună cu sacii de voturi) la Birourile electorale județene, unde se adună toate rezultatele, procesele sunt scanate și introduse într-un soft (realizat în acest an în printr-un parteneriat între SIVECO și ASSECO SEE).

Dacă sistemul de raportare al prezenței funcționează cum trebuie, e posibil, speră reprezentanții AEP, ca la următoarele alegeri să fie extins și la numărătoarea voturilor. „Dacă decizia politică va merge în sensul acesta”, spune Muhuleț.

Este

1 comentariu

  1. Pingback: Știri despre tehnologie – 4 noiembrie 2014 » nwradu blog

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>