Iohannis și Moldova

iohannis_moldova_5

Rezultatele alegerilor în Moldova au colorat harta regiunii în roșu după primul tur. În majoritatea județelor, candidatul Alianței Creștin Liberale, Klaus Iohannis, a pierdut la distanță mare în fața liderului PSD Victor Ponta. Cu o populație în scădere și mulți primari care au migrat recent la PSD, Moldova pare adjudecată. Doar că moldovenii nu votează pe cât de unitar pare, iar pentru Iohannis fiecare vot poate fi decisiv.

De Ani Sandu

Fotografii de Mircea Reștea

Într-o dimineață rece și mohorâtă de sfârșit de octombrie, în zona unor centre comerciale de la ieșirea din Bacău, autocarul de campanie al lui Iohannis a virat de pe E85, drumul ce taie Moldova, în curtea unei clădiri galbene cu geamuri mici, sediul fabricii de confecții Dialma. Îl așteptau câțiva voluntari ACL, pregătiți cu materiale promoționale.

Bună dimineața, bine ați venit! Poftiți la noi! O iau înainte să vă conduc”, l-a întâmpinat la intrare o doamnă elegantă, în sacou și fustă lucioase, care l-a condus pe scări până la primul etaj.

Voluntarii s-au străduit să se strecoare prin grupul de politicieni și jurnaliști, pentru a împărți angajatelor fabricii, înainte să ajungă Iohannis la ele, pixuri și fluturași.

În hală, într-un uruit continuu, ca și când un utilaj ar fi forat în asfalt, pufăind periodic, se-ntindeau câteva rânduri lungi cu zeci de angajate pe scaun, în fața mașinilor de cusut. În uniforme albastre, cu bentițe asortate pe cap, arătau ca niște școlărițe surprinse la ore de vizita directorului.

iohannis_moldova_1

Gazda l-a întrebat pe Iohannis:

Intenționați să le spuneți ceva?”

Nu, trecem doar în grabă”, a răspuns candidatul și a pornit pe unul dintre culoarele strâmte, întorcându-se când spre dreapta, când spre stânga pentru a da noroc cu femeile.

Sărut-mâna, bună ziua. Ce faceți, cum merge?”

Puține femei s-au ridicat din scaun când a ajuns Iohannis în dreptul lor. Cele mai multe i-au răspuns scurt și și-au văzut de lucru. Unele au dat noroc fără să-și desprindă privirea de la mașina de cusut. Altele au zâmbit încântate. Câteva au luat și autografe. O tânără blondă s-a înroșit la față de emoție. Lenuța, o angajată de 35 de ani, a spus că e o zi normală de lucru, chiar dacă nu-i obișnuită cu vizite „atât de mari”.

După ce a trecut, în zece minute, pe lângă fiecare angajată, Iohannis s-a îndreptat pe scări spre etajul doi, unde a luat-o de la capăt. După alte zece minute, echipa de campanie a ieșit din clădire și s-a îmbarcat în autocar, grăbindu-se spre o altă fabrică de confecții.

***

În județul Bacău, Iohannis a luat în primul tur doar jumătate din procentele lui Victor Ponta. Diferența dintre cei doi în municipiul Bacău a fost însă mai mică. I-au despărțit cam 450 de voturi.

Primarul localității, Romeo Stavarache, e liberal. A fost ales și reales din 2004 și l-a succedat pe social-democratul Dumitru Sechelariu. Acum Stavarache, acuzat de corupție, e în arest la domiciliu.

În aceste condiții, președinte interimar al PNL a fost numit deputatul Ionel Palăr, 42 de ani, care de altfel a condus vizita lui Iohannis în oraș. El e cel care l-a prezentat pe Iohannis angajatelor de la fabricile de confecții („Dumnealui în carne și oase! E mai frumos ca-n poze, să știți!”), cel care le-a explicat femeilor cum funcționează pixurile de la voluntari („Uitați, i se scoate cauciucul ăsta din față și scrie. Ca să n-avem reclamații!”), cel care l-a ghidat pe Iohannis printre doamne („Domnule președinte! Avem o admiratoare aici!”) și care le-a încurajat să ceară autografe („Nu vreți și dumneavoastră? Fiți curajoase!”, „Dacă nu-l pupați pe domnul președinte, nu mai vine!”).

Înainte de alegeri, Palăr spunea că își propune un rezultat de 30% în județ pentru Iohannis. Finalul a fost de 25.84%, iar Palăr dă vina pe „primarii care au trădat”.

Pentru posibilitățile și pentru cât merita domnul Iohannis, [a fost un rezultat] slab. Pentru situația în care ne-am aflat în momentul în care a început campania, este …. acceptabil.”

În urma ordonanței care a permis migrarea de la un partid la altul, în Bacău PDL a rămas cu trei primari din 17, iar PNL cu 15 din 30.

A existat o destabilizare a organizației la nivel județean. Și moral, și structural.”, spune Palăr, care adaugă că PSD a avut o campanie agresivă, prin care a intimidat populația, lucru care ar fi dus la o prezență destul de mică la vot (aproximativ 49%).

Palăr spune că în turul doi va conta foarte mult mobilizarea și de aceea organizația locală va merge din poartă-n poartă să-i convingă pe oameni. Descrie pregătirile ca un antrenor înainte de returul în care echipa sa trebuie să-și ia revanșa.

Nu ne simțim deloc confortabil pentru rezultatul obținut și există potențial. N-o privim nici ca pe o înfrângere rușinoasă, dar nici ca pe o victorie cu care să poți să te lauzi. Sper ca în turul doi să facem o figură frumoasă. Nu mă mai hazardez să dau pronosticuri.”

***

iohannis_moldova_2

În a doua fabrică de confecții din Bacău, Sonoma, care are 750 de angajate și lucrează în special pentru export, Iohannis a stat de vorbă ceva mai mult cu oamenii. Daniel Paic, în vârstă de 20 de ani, i-a cerut locuri de muncă și salarii mai bune. „Cu șase milioane pe lună nu poți face nimica, că numai patru milioane e chiria.” Elena Livinți, inginer, 56 de ani, a spus că vrea să vadă oamenii zâmbind pe stradă. Maria Mitu, 57 de ani, a zis că se teme că nu-i vor mai fi aproape copiii, acum studenți în București. „Mi-au zis că dacă iese Ponta președinte, ei pleacă din România”. Și-ar dori ca Iohannis să fie mai incisiv, deși nu și-a permis să-i spună asta.

Elena, o femeie subțirică de 40 de ani, care lucrează de 20 de ani în fabrică și n-a vrut să-mi spună numele său de familie, l-a cam evitat pe Iohannis când a venit să dea autografe lângă ea. Când s-a îndepărtat, mi-a mărturisit că n-are încredere în niciun candidat și că încă nu știe pe cine votează. Oricine ar fi, crede că țara va merge „tot în jos”.

Po’ să vină și domnul Ponta, po’ să vină și oricine, este o clică de hoți. Banii ăștia de campanie mai bine îi dădeau la un spital. Ne dă un pix, nu valorează nimic. Decât să se plimbe dintr-un oraș într-altul, ieșea la televizor, spunea ce are de spus și banii îi dădea acolo, la spitale. Ce să facem cu vorbe?”

***

iohannis_moldova_3

Din autocarul de campanie, care a gonit spre Onești prin curbe, Iohannis a putut să vadă pe garduri afișe proaspete cu figura sa, în seturi de câte trei. A făcut un popas în comuna Helegiu, la vreo 40 de kilometri de Bacău, unde primărița liberală Mihaela Bădic, aflată la al treilea mandat, a rezistat tentativelor de racolare ale PSD și PLR, formațiunea lui Călin Popescu Tăriceanu. Bădic l-a primit pe Iohannis cu brânzoaice calde la sediul modern al primăriei, inaugurat alături de Tăriceanu în 2007, pe când acesta era în PNL.

Helegiu e o comună de 6.500 de locuitori, dintre care cam 1.000 sunt plecați în străinătate. La plecare, oamenii l-au aplaudat anemic pe Iohannis, care le-a spus, înainte să se urce în autocar:

Mă bazez pe voi!”

La alegeri, 1.340 de voturi au mers către Ponta și doar 580 către Iohannis. Tăriceanu a luat 55, de două ori mai puțin decât Dan Diaconescu, sub voturile lui Corneliu Vadim Tudor și Elena Udrea. (În Moldova, Diaconescu a luat în majoritatea județelor procente peste media națională.)

Bădic spune că se aștepta să câștige Ponta, dar nu la o diferență așa de mare. Găsește ca explicație faptul că au rămas în comună mai ales oameni în vârstă, influențați de campania PSD care-l acuza pe Iohannis că ar vrea să taie pensiile. Spune că oamenii au primit fluturași pe această temă alături de cupoanele de pensie și că au tot văzut mesajul pe bannere în fața bisericii.

Primărița din Helegiu nu crede că poate exista un rezultat spectaculos în comună în al doilea tur. Estimează că Iohannis va lua majoritatea voturilor lui Diaconescu, dar și mare parte din cele ale lui Udrea și Tăriceanu.

Mă aștept ca PSD-ul să câștige, dar nu în mod categoric… Asta este realitatea locală, zonală, oamenii așa gândesc… Eu am zis că merg până-n pânzele albe [cu Iohannis].”

***

iohannis_moldova_6

După ce a parcurs rapid cei 13 kilometri rămași până la Onești, Iohannis a ajuns la mitingul din fața Primăriei vechi din localitate și a urcat pe scena în spatele căreia coexistau în liniște sediile locale UNPR, PDL și PSD.

Politicienii au spus discursuri mitraliate, amintind de câteva ori că sunt contracronometru. Publicul l-a huiduit pe Ponta, a strigat „Pușcărie!”, „Hoții!”, iar după ce Iohannis a coborât în mulțime, oamenii s-au năpustit asupra lui să-l pozeze și să dea noroc.

În alegeri, Oneștiul a mers tot pe mâna lui Ponta, care a strâns aproape de două ori mai multe voturi ca Iohannis: 9.863 la 5.074.

***

iohannis_moldova_4

De la primul tur încoace, e-aproape imposibil să nu fi nimerit peste o variantă a hărții care, vizualizând rezultatele alegerilor, împarte țara în roșu în Moldova și Muntenia, albastru în Ardeal și puțin verde al UDMR în mijloc. Se tot vorbește de electoratul „captiv” al PSD din Moldova, de județe sărace, îmbătrânite, și oameni care abia așteaptă să-și vândă votul pe ceva. Se fac scenarii panicarde privind falia dintre Ardeal și restul țării. Lucrurile sunt însă ceva mai complicate.

Spre exemplu, nu vârstnicii au fost cei care s-au dus în mod covârșitor la vot la sfârșitul săptămânii trecute, ci persoanele între 35 și 49 de ani, potrivit unui sondaj IRES. Nu românii fără educație au pus ștampila pe buletine cel mai mult, ci absolvenții de liceu sau post-liceală. Nu Moldova a votat preponderent cu Victor Ponta, ci Muntenia și Dobrogea. De altfel, potrivit aceluiași sondaj, moldovenii se regăsesc cumva constant între votanții câtorva candidați. Ei reprezintă 20% din alegătorii lui Ponta, 18% din votanții lui Iohannis, 19% Udrea, 17% Macovei și 15% Tăriceanu.

Sociologul Barbu Mateescu spune că harta roș-albastră nu e relevantă, pentru că simplifică realitatea.

Dacă eu câștig la două procente distanță de tine sau la 40 de procente distanță de tine, harta aceeași culoare o să aibă.” Observă că în Dolj, 45% dintre oameni nu l-au votat pe Ponta, ceea ce i se pare enorm, că în Teleorman, un sfert dintre locuitori l-au ales pe Iohannis, la fel cum un sfert dintre clujeni au mers pe mâna lui Ponta.

Ceea ce contează în Moldova e cum se mobilizează organizațiile de partid. Mateescu observă că organizațiile puternice de dreapta construite după 2000 în județe ca Suceava și Neamț l-au ajutat foarte mult pe Traian Băsescu să obțină voturi în 2004 și 2009, că în acea perioadă Moldova era mai echilibrată privind opțiunile politice. Dacă astăzi lucrurile arată altfel e, printre altele, pentru că alegerile locale din 2012 și migrația recentă a primarilor au redus mult forța PNL și PDL în Moldova. Și mai e vorba și de comunicare, spune Mateescu.

Ponta prinde alegerile astea după ani de zile de un discurs foarte eficient. El prinde un val istoric de respingere a măsurilor luate de Traian Băsescu, pe când în cazul lui Iohannis și al ACL-ului, este un proiect aflat mult mai la început, ei acum își găsesc pașii, vocea, în ceea ce privește dialogul cu societatea.”

Mateescu spune că prezența scăzută la vot în Moldova se datorează în primul rând migrației, a oamenilor plecați la muncă în străinătate.

Moldova nu mai este ce era în anii ’90, când era un factor major în privința rezultatului final. Datorită migrației, importanța Moldovei scade și crește importanța Ardealului și Munteniei.”

Chiar și așa, pentru Iohannis miza este să împingă cât mai sus scorul în județele din Moldova, poate chiar să-și mai adjudece victoria în câte unul.

Miza de fapt cred că este să nu se demobilizeze organizațiile PNL și PDL în Moldova, pentru că oamenii se uită la procente și zic «OK, tot pierdem». Păi, nu, că depinde cum pierzi. E foarte important la ce distanță.”

***

iohannis_moldova_7

Din Onești, autocarul lui Iohannis a parcurs în viteză alți 40 de kilometri până la Sascut, prin drumuri ondulate și noroaie, pe lângă garduri cu afișe electorale udate de ploaie, pe care abia se mai distingeau candidații. În sediul unei fabrici de apă minerală, Iohannis a vorbit oamenilor din localitate și din satele învecinate. Rezultatul a fost ceva mai echilibrat: 1.691 de voturi pentru Ponta și 1.364 Iohannis.

Liderul ACL Bacău, Ionel Palăr, spune că a contat foarte mult prezența lui Iohannis. Dă ca exemplu localitatea Luizi Călugăra, de lângă Bacău, unde ACL a pierdut doar la un vot distanță.

Unde nu s-a putut ajunge, unde n-au fost suficient de bine informați, unde n-au putut să-l vadă altfel decât la televizor, au fost aceste scoruri mici. Unde au putut să-l vadă direct, scorurile s-au schimbat simțitor.”

Palăr spune că vizita a fost esențială și pentru „moralul trupelor”. S-ar bucura să-l mai vadă pe Iohannis în Bacău până în turul doi, dar nu crede că mai sunt șanse, având în vedere că a fost de două ori până acum. „Nu mai am obraz. Mai lăsăm și pe alți colegi să se bucure de domnia sa.”

Din Sascut, autocarul de campanie al lui Iohannis a virat din nou pe E85 și-a pornit spre sud, sub amenințarea unor rafale de ploaie, către Tecuci, județul Galați, ultima destinație de campanie a zilei. A fost și ultima localitate din Moldova vizitată înainte de primul tur.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>