„Dacă nu-i convingeți pe oameni să voteze cu Victor Ponta, spuneți-le să nu meargă la vot”

IMG_8461

Băieți cu freza într-o parte, fete cu părul îndreptat, purtând tocuri și pulovere cu sclipici umplu rândurile unei săli din Casa de Cultură a Studenților din București. Peretele din spatele scenei e acoperit cu un afiș pe care scrie „Victor Ponta Președinte European”. Pe scenă iau locul la o masă lungă cu scaune roșii politicieni seniori care le vor explica tinerilor din sală cum să-și promoveze candidatul.

Deputați și europarlamentari descriu, pe rând, biografia lui Ponta – „este cel mai tânăr președinte al PSD și sperăm să devină cel mai tânăr președinte al României”; mandatul de premier – „a scos țara din izolare după 10 ani de divizare și conflict”; și aspirațiile sale – „această reconciliere, a relua de la zero din punct de vedere al unității naționale si aspirațiilor unui public larg”. Apoi vine sfatul concret, din partea lui Cosmin Fodoroiu, coordonatorul de București al Partidului Socialiștilor Europeni (PES):

„Pragmatic vorbind, dacă nu reușim să convingem anumiți oameni că Victor Ponta este cel mai bun, părerea mea este că ar trebui să-i convingem să rămână acasă”, spune el. „Să nu se ducă la vot. Este foarte important. E tot un vot câștigat”.

PES este organizatorul acestui eveniment de prezentare a programului politic al lui Ponta, candidatul PSD la președinție. Evenimente similare au avut loc concomitent joi seara în peste 20 de orașe din țară. În același timp, premierul Ponta era într-o vizită guvernamentală la Kiev.

Vlad Păunescu, președintele PES Ilfov, e următorul la microfon. „Domnul Dragnea (Liviu Dragnea, președinte executiv al PSD – n.r.) la una din ședințele pe care le-a avut a subliniat foarte clar că trebuie să voteze toată lumea, indiferent cu cine votează, negativ sau nu”, spune el. „Treaba noastră e să-i convingem pe oamenii din jurul nostru, să nu ne pierdem timpul cu cei care sunt complet împotriva lui Victor Ponta pentru că sunt îndoctrinați, pentru că au fost plătiți, și așa mai departe.”

Fodoroiu începe să-și butoneze telefonul.

Discursurile se încheie. Cei circa 300 de tineri din sală privesc tăcuți. Nu au întrebări la sfârșit. Urcă pe scenă pentru o poză de grup.

Ies din sală și câțiva se adună în cercuri la țigări și vorbe. Doi băieți se joacă cu un pian din holul clădirii.

IMG_8577

Șerban Gardină, 20 de ani, îl susține pe Ponta pentru că speră într-o „mare unire” și un trai mai ușor. „La mine în familie s-au tăiat salariile și au revenit ca prin minune în ultimul an”. Spune că a auzit că Ponta în tinerețe a dormit în gară în Paris și a lucrat la McDonald’s. „Simt că avem ceva în comun”.

Mihai Tudorie e student în anul trei la Politehnică, venit din Focșani. S-a implicat în Tineretul Social Democrat pentru că la asociația studențească nu-i plăcea și a zis să facă ceva pentru viitor. L-au atras ideile de stânga – „colectivitate, ajutor reciproc. Cred că astea sunt chestiile care ne definesc ca și popor”.

Cu Fodoroiu, care spune că cei care nu votează cu Ponta să stea acasă, nu e de acord. „Părerea fiecărui individ contează, chiar dacă este pro sau contra PSD-ului”, spune Tudorie. „Dacă nu votezi, spui ‘Ia uite, nu s-a schimbat nimic’. Ce pretenție mai ai să se schimbe ceva dacă nu-ți exprimi punctul de vedere?”

Așa e, spune Daniel Rusen, student la o școală post-liceală din București. „Nu-i obligă nimeni ‘Votează Ponta’ dacă omul nu vrea”.

Text de Simina Mistreanu

Fotografii de Andrei Pungovschi

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>