Lista de citit: 29 octombrie

Lecturi1

Lista de citit e o postare zilnică în care vă recomandăm materiale interesante (sau subiecte de neocolit) despre alegeri:

EADS, upgrade la Microsoft. În ediția germană a Huffington Post, jurnalistul de origine română Vlad Georgescu, citat de Digi24, a publicat un articol conform căruia, în încheierea din 2004 a contractului dintre Guvern și EADS pentru securizarea frontierelor României, ar fi fost implicați Gerhard Schroder (pe atunci cancelar), Bodo Hornbach (pe atunci, directorul trustului de presă WAZ, care deținea România Liberă), Klaus Mangold (pe atunci, CEO DaimlerChrysler), Ioan Rus (fost director general DaimlerChrysler pentru Transilvania până în 2000, fost ministru al Internelor și actual ministru al Transporturilor) și Ion Ţiriac. Aceștia ar fi intervenit pentru semnarea contractului în condiții dezavantajoase pentru România (inițial, contractul era de 540 de milioane de euro, dar a fost suplimentat la peste 700 de milioane de euro). Jurnalistul Vlad Georgescu susține, conform Hotnews.ro, că în dosar ar fi implicat și Dorin Cocoș, reținut deja în dosarul Microsoft. Conform unor stenograme scurse din dosar azi, fostul soț al candidatei PMP Elena Udrea, discuta în septembrie cu afaceristul Dinu Pescariu despre o metodă de a da o aparență legală mitei din contractul pentru licențele Microsoft, despre care vorbise și cu cineva cu prenumele Elena.


Fără scurgeri din dosare. Guvernul a avizat favorabil inițiativa legislativă (trecută tacit de Senat) de modificare a Codului Penal care pedepsește cu închisoarea dezvăluirea informațiilor nepublice din dosarele penale. Inițiativa aparține senatorului PSD Șerban Nicolae, fost avocat al fostului senator PSD Cătălin Voicu, actualemente în închisoare pentru fapte de corupție. Cei care dezvăluie astfel de informații ar putea risca până la trei ani de închisoare, inclusiv jurnaliștii. Dacă sunt judecători sau procurori, riscă între doi și cinci ani.


Necunoscutele primului tur. Sociologul Barbu Mateescu are pe blogul său o analiză interesantă despre principalele întrebări pentru primul tur: care va fi prezența la vot? și câte voturi va obține Victor Ponta? Cele două, spune Mateescu, sunt strâns legate.


Reviriment al genului epistolar (deschis). După scrisoarea tinerei care i-a scris lui Victor Ponta „ca lui Moș Crăciun”, cea a antreprenorului care a divorțat de România, a portretului fenomenologic în formă epistolară făcut de Gabriel Liiceanu lui Victor Ponta, a reacției-scrisoare trimisă de Costi Rogozanu clasei de mijloc, cea mai recentă formă a genului care pare că e singura formă de dezbatere politică de care avem parte în această campanie vine de la Sorin Ovidiu Vântu. SOV s-a alăturat șirului crescând de bloggeri din sistemul penitenciar și promite să explice copiilor săi cum este conceput sistemul de putere din România.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>