Portrete de la vot – Londra – 16 noiembrie

Portrete de votanți din Londra, făcute în fața Institutul Cultural Român din Belgravia Square. Coada după-amiază e la fel de lungă cum era dimineață de pe la 10; înconjoară blocul de clădiri și se întinde pe 600-700 de metri. Rândul e lat de 5 oameni și există o coadă specială și pentru părinți cu copii.

Fotografii de Adriana Neagoe
Interviuri de Laura Onița

_MG_3949

George Nenescu, 38, Galaţi, de 7 ani în Marea Britanie, de meserie şofer (inginer în România)
Data trecută nu am reuşit să votez. Am stat la coadă trei ore, din care două pe loc, şi s-au închis uşile. Organizarea a fost foarte defectuoasă în diasporă, nu a vrut să se voteze, asta e clar. Am venit să votez în speranţa că poate vedem o schimbare în România pentru că mulţi din noi vrem să ne întoarcem înapoi. Am urmărit toată campania şi mi s-a părut cam slabă din ambele părţi, dar proastă şi mizerabilă mai ales dintr-o parte. Sper de la viitorul preşedinte să ne scape de corupţia din România, iar restul vine de la sine.

_MG_3959

Cosmin Avram, 34, Galaţi, de 5 luni în Marea Britanie, lucrează în IT
Am venit să votez aici pentru că e mai aproape [ICR, Londra]. Votul e o chestiune de responsabilitate civică. Opţiunea de a vota e cam singura şansă de a ne controla viitorul. Candidatul pe care îl voi vota se apropie de felul în care gândesc. Am votat şi acum două săptămâni. Am ajuns la ora 12, am plecat la ora 18, iar rândul era de patru, cinci ori mai mic când am ajuns. Astăzi sunt clar mult mai mulţi cei care au venit la vot. Se vede că presa are încă o foarte mare influenţă, ceea ce e benefic. Ştim cum funcţionează în România canalele de televiziune, proprietatea unora. Cadenţa mi se pare îmbunătăţită, se avansează mai repede, dar rămâne de văzut cât de repede.”

_MG_4017

Mircea Iliescu, 30 şi ceva de ani, doctorand în Cambridge, de zece ani în Marea Britanie
Gabriela Simona Bagoş, 26, Satu-Mare, în Cambridge de patru luni, doctorand şi lucrează în IT
Radu Bumbăcean, 20, în Cambridge de aproape trei ani, student
Mircea: Data trecută am stat cu Radu la coadă aproape şase ore.
Mircea: Eu merg la vot în general.
Radu: Da, şi eu. În special la alegerile astea mi se pare foarte important să votezi.
Mircea: De ce aceasta în mod special? Pentru că mi se pare că dacă suntem mulţi la coadă aici, o să vadă cei din România şi o să iasă la vot mai mulţi.
Gabriela: Mi se pare că la urma urmei e dreptul nostru să votăm. Suntem cetăţeni români, avem o voce, suntem un stat democrtatic şi avem tot dreptul să ne exprimăm părerea. Nu văd votul ca pe ceva opţional, e ca o datorie atât civică, cât şi morală. Ai o părere şi vrei să ţi-o exprimi.
Mircea: Este şi ţara noastră, nu doar a lor.
Gabriela: Exact.
Mircea: A fost foarte uşor să alegem candidatul pentru care votăm.
Radu: Şi destul de evident.
Mircea: Din păcate, încă suntem în situaţia în care e rău dacă iese unul. N-a trebui să fie aşa. Din păcate, încă există acel sentiment că depinde foarte mult soarta noastră de acest vot ceea ce nu ar trebui.
Radu: Vorbeam şi eu cu Mircea. E aproape imposibil să nu te implici emoţional în toată treaba asta. Ceea ce nu e în regulă, dar nu avem de ales.
Mircea: Suntem ocupaţi, trebuie să-mi scriu doctoratul. Repet, trebuie să-mi scriu eu doctoratul. Deci n-ar trebui să stau la coadă aici, dar trebuie să ne implicăm, cum a zis şi Radu. E şi ţara noastră.
Gabriela: Am luat primul tren direct din Cambridge la şapte azi dimineaţă. Eu sper din tot sulfletul ca oamenii care au ceva de spus să meargă la vot.

_MG_4031

Gheorghe Văcăroiu, 56, Târgovişte, din 2001 în Marea Britanie, lucrează în construcţii
Am fost data trecută la vot şi în 40 de minute am votat. Am venit mai de dimineaţă. Data trecută au lipsit oameni din comisie şi probabil că s-a dorit ca de data asta să fie comisia completă, spunând că s-a făcut ceva. Nu s-a făcut nimic, nu s-a dorit să se facă nimic. După mine nu arătăm cu nimic că am intrat în UE, dacă ar fi să ne luăm după lucurile care s-au arătat în campanie şi după cum nu s-a discutat ce ar fi trebuit în campanie. Am venit să votez pentru generaţia tânără, eu nu mai am ce să mai schimb pentru mine, dar am venit pentru voi tinerii. Am venit să pun votul meu ca să contrabalansez partea pe care eu o consider negativă. Minciuni tot am ascultat.

_MG_4062

Dinu Ifrim, 55, Iaşi, cam 8 luni în Marea Britanie
Lucrez aici pentru că în România nu am posibilitatea de a obţine o pensie. Data trecută am fost la vot în România pentru că a murit tatăl meu, şi m-a prins acolo. Am un gust amar de deznădejde şi dezamăgire. Prima dată am votat pe vremea lui Ceauşescu. Era unicul candidat şi trebuia să iasă chiar dacă noi anulam votul. Votez azi cu speranţa, şi pentru mine ca om în vârstă, dar mai ales pentru tineret. Nu au locuri de muncă în ţară şi se străduiesc bieţii de ei să lucreze în străinătate pe brânci. Nu reuşesc mare lucru să facă. Sper să fie o reală schimbare, de-asta am venit să votez. Dacă nu se schimbă nimic tinerii noştri vor suferi, şi tinerii aşişderea după ei.

_MG_4116

Marius Ioan, 39, din Dâmboviţa, de 9 ani în Marea Britanie, şofer de tir
Data trecută am fost la vot şi am votat printre ultimii. Am venit astăzi aici că sunt român. Atât. A fost o crimă împotriva noastră data trecută. Televiziunile din România mint. Cum cântă televiziunea, aşa dansează şi poporul. Poporul român trebuie să se deştepte. România e injectată cu un virus comunist şi acest virus trebuie eliminat. Mi-am luat astăzi cu mine şi portavocea, ca să nu mai răguşesc. Eu aştept ca în 10 ani să se cureţe totul. Nu se poate curăţa în doi, trei, dar trebuie să fie un început. Un început a început, acum urmează alt început. Toată diaspora speră că după zece ani mai urmează încă, şi vom fi curaţi.

_MG_4142

Charles, agent de securitate, nu a dat alte detalii
My name is Charles, and I’m just here to try to make things work smoothly in case someone will try to cause chaos. That’s why we’re here for. I got here at 6 am this morning, and I’m expecting to be here for the rest of the day. I work for an independent security firm, and no, no one briefed me this morning, but I’ve been told people are going to vote, so I should just keep an eye on the queue. The turnout is phenomenal, it’s huge, and people keep coming. I think it’s going to be more people throughout the day, you understand? I’m here to make sure people go in quickly. The police are here as well. All we need to do, if there is chaos, is call in the police. If things escalate, the police will intervene.

Macovei

Monica Macovei
Sper să pot să intru de la 1 jumate, de când am ajuns; până la 9 ar trebui să pot vota. Noi toţi să putem vota. Hai să vedem ce se întâmplă, mai mult decât să stai 8 ore şi jumătate la o coadă să votezi… Nimeni în lume nu stă. Am venit să votez la Londra ca să fiu alături de românii care au probleme la vot, cum au avut şi pe 2 noiembrie. Am ales Londra şi secţia 150 unde în opinia mea au fost cele mai mari probleme – sunt cam 4.000 de oameni pe patru străzi. Trebuie să vă spun că în tren, venind spre Londra, am editat o cerere către cineva din România să o trimită la BEC să prelungească programul pentru această secţie 150 din Londra. Cel mai important e ca lumea să voteze, nu se poate, e un drept fundamental. Fără un vot liber nu există democraţie şi să mă audă toată lumea, dacă aţi stat la coadă, şi nu aţi reuşit să votaţi, e infracţiune, împiedicarea dreptului de a alege.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>