Reportaj: Tinerețe și naționalism la lansarea candidaturii lui Victor Ponta

IMG_7716

Florentina Tătaru vorbeşte la telefon, aşezată pe treptele de la intrarea pe National Arena Bucureşti. Poartă o fustă neagră şi o eşarfă mov cu buline colorate în păr. A venit din Mărăşeşti, jud. Vrancea, să-l susţină pe Victor Ponta la lansarea candidaturii pentru preşedinţia României.

Cel mai mult Tătaru şi-ar dori ca Ponta să se ocupe de transportul copiilor din liceul pe care tocmai l-a absolvit: Grup Şcolar Industrial Mărăşeşti. Elevii merg pe jos mai bine de 30 de minute pentru că nu au microbuze care să îi ducă la şcoală. Și mai e un motiv, spune ea: Ponta e român. Competitorul principal al lui Ponta, Klaus Iohannis s-a născut la Sibiu într-o familie de etnie germană.

“Nu cred că ar fi potrivit, că e din altă ţară,” spune ea.

Aproximativ 70.000 de oameni au venit sâmbătă la lansarea lui Ponta. Tinereţea şi naţionalismul s-au împletit în mai multe rânduri în cadrul evenimentului de la stadionul naţional.

Bucureşti-20140920-01571. jpg

Florentina Tătaru

Scena a fost decorată cu motive tradiţionale, iar de o parte şi de alta erau ecrane digitale încadrate de replici ale Coloanei Infinitului. În aşteptarea vorbitorilor, mulţimea a ascultat piese precum “We are Young”, de Fun, şi “It’s My Life”, de Bon Jovi.

Ponta este candidatul cu cele mai bune rezultate în sondajele de opinie – 41,1 la sută potrivit unui sondaj publicat de INSCOP Research luna aceasta – urmat de Iohannis (28,8 la sută), Elena Udrea (8,1 la sută) şi Călin Popescu Tăriceanu (6,7 la sută).

Fost lider al departamentului de tineret al PSD, Ponta a reuşit să atragă la stadion tineri care au vrut să-l susţină sau, pur şi simplu, să vadă show-ul. Însă cei mai mulţi dintre participanţi au venit pe canalele clasice ale evenimentelor de partid: aduşi cu autboze şi microbuze de prin ţară, sub organizarea filialelelor locale.

Printre ei a fost şi Dan Sălăcin, consilier local în comuna Sopot, jud. Dolj. Un grup de consilieri locali, imbrăcaţi la costum, au pornit de dimineaţă spre Bucureşti cu un microbuz. Oamenii din comună au încredere în PSD deoarece cunosc partidul de ani de zile, spune Sălăcin. “N-avem deschidere. Nu cunoaştem alte partide.”

IMG_7965

Florentina Bococi şi Ileana Rednic au venit de şi mai departe, din Sighetu Marmaţiei. Bococi şi-a pus costumul tradiţional românesc ţesut de o croitoreasă din Şieu, Maramureş. Prietenele îşi doresc ca Ponta să crească pensiile.

Creşterea pensiilor – iar Ponta, ca premier, a susţinut o majorare de 4 la sută începând de anul viitor – se numără printre tacticile clasice de campanie ale PSD. Însă spre deosebire de alte campanii, aceasta are o componentă de comunicare ideologică puternică, cu impact la susţinătorii tineri: îmbinarea ţării.

Vali Găină

Vali Găină

“Generaţia lui Ponta” este gata să reînceapă construirea ţării, spune Vali Găină, un antreprenor de 40 de ani din Braşov. “E o forţă care ne înconjoară, suntem noi împreună. Generaţia noastră trebuie să ne omogenizăm.”

În timpul discursului lui Ponta au fost afişate pe ecranul din spatele scenei, în litere uriaşe, cuvintele “Marea Unire.” Candidatul a spus că e strănepotul unui român din Ardeal care a luptat pentru Marea Unire de la 1918.

Însă în sală nu s-a auzit nimic din cauza sonorizării proaste. Oamenii au început să plece, pe rând. Robert Tănase, agent de pază BGS, a luat o pauză de ţigară. Evenimentul a fost mai greu de gestionat decât un meci de fotbal amical, însă mai uşor decât un meci Steaua-Dinamo, spune el.

Pe acelaşi palier, mai la stânga, Marian Papa şi Alexandra Fănică şi-au luat o pauză cu două cutii mari de popcorn, pahare de cola şi ţigări. Elevii de 18 ani au venit din Giurgiu împreună cu Asociaţia Creştină Sfântul Stelian Ocrotitorul Copiilor, un grup care lucrează cu copii bolnavi de autism. Papa era pentru prima oară în Bucureşti, iar cei doi sperau că vor avea nişte timp să exploreze oraşul. Ponta, spun ei, ar fi bine să facă ceva frumos pentru ţară. “Să ne scoată BAC-ul.”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>