Tragere la sorți cu noroc pentru Udrea și Brînză

BULETIN VOT

BULETIN VOT

Judecătoarea Viorica Năstasie, președintele Biroului Electoral Central, a extras astăzi ordinea în care vor apărea pe buletinul de vot cei 14 candidați la alegerile prezidențiale de pe 2 noiembrie.

Numele au fost trase la sorți în două etape. Mai întâi au fost introduse în bolul de sticlă patru hârtii A5 cu numele candidaților din partea formațiunilor parlamentare, cei care vor ocupa și primele patru poziții pe buletinul de vot: Victor Ponta (PSD-UNPR-PC), Klaus Iohannis (ACL), Kelemen Hunor (UDMR) și Dan Diaconescu (PP-DD, partid care a intrat în parlament în 2012, cu 47 de deputați și 21 de senatori, iar acum mai are 15 deputați și niciun senator). Ordinea celorlalți 10 candidați a fost stabilită printr-o extragere separată.

Dintre aceștia, William Brînză și Elena Udrea, pentru că au fost primii doi trași la sorți, vor completa prima pagină a buletinului de vot. Ultimul plic extras din bolul cât o minge de fotbal a fost cel ce conținea numele lui Corneliu Vadim Tudor, candidatul care n-a lipsit de pe buletinul de vot la niciun scrutin prezidențial din ’96 până în prezent.

 

În dreptunghiul  fiecărui candidat vor fi trecute, în stânga sus, numele formațiunii care-i susține sau, unde e cazul, „Candidat Independent”, în dreapta sus sigla formațiunii, iar jos va apărea numele fiecăruia.

Buletinul de vot va fi tipărit pe o singură coală de hârtie, pliată de două ori, pe care, atunci când se va deschide, vor putea fi văzuți toți candidații. Buletinele de vot vor fi tipărite la Regia Autonomă „Monitorul Oficial”.

Alegerile prezidențiale din noiembrie vor costa 192 de milioane de lei. Aproape 70 de milioane revin Ministerului Afacerilor Interne pentru achiziții de bunuri și servicii, în care intră tipărirea buletinelor de vot și a listelor cu alegători, tipărirea autocolantelor  care se lipesc pe cartea de identitate și fabricarea ștampilelor.

Năstasie a mai tras azi la sorți membrii care vor completa componența BEC, din partea partidelor neparlamentare. Conform Legii alegerii Președintelui României, modificată în iunie prin ordonanță de urgență pentru a include și o definiție a ce înseamnă „partid parlamentar”, BEC are 18 membri: cinci magistrați, trei reprezentanți ai Autorității Electorale Permenente și 10 reprezentanți ai partidelor. Cele parlamentare primesc câte un loc, iar dacă mai rămân, se distribuie prin tragere la sorți celor neparlamentare. Cele patru locuri astfel rămase au fost câștigate astăzi de reprezentanții  Partidului Ecologist Român, Prodemo, România Mare și al Partidului Maghiar din Transilvania. Reprezentanții Alternativa Socialistă și Mișcarea Populară au rămas pe dinafară.

Text de Adrian Lungu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>