Tricoriada lui Ponta

tricoriada Ponta

Colecționez promoționale electorale de vreo zece ani pentru că la un moment dat mi-am dat seama că fluturașii, brichetele, pixurile, magneții, CD-urile, căciulile, tricourile și sloganurile sunt niște instrumente prin care poți să înțelegi istoria electorală contemporană. De-asta când la sfârșitul lui septembrie am văzut pe pagina de Facebook a lui Victor Ponta concursul „Dă like lui Victor Ponta și câștigă un tricou” m-am înscris. Din anunț părea un tricou roșu, simplu, fără sigle de partid. M-a intrigat fiindcă de ceva vreme am observat că politicienii s-au prins că oamenii nu mai primesc lucruri inscripționate. Eu oricum îi dădusem deja like; cred că Facebook e o sursă de știri politice pe care o pot controla mai bine decât televizorul.

Am înscris însă datele mamei și am așteptat tricoul. M-a sunat după o săptămână o femeie, după voce pe la vreo 20-30 de ani. I-a mulțumit mamei că i-a dat like lui Victor Ponta și a asigurat-o că cineva de la partid din Brănești, Ilfov, unde noi locuim, va veni să i-l dea.

Tricoul n-a ajuns.

Dar, astăzi am primit din nou un telefon. Inițial am crezut că vor să răspund unui sondaj, se auzea sunet de call-center și numele „Ponta” rostit la interval scurte din voci diferite. O căutau pe mama, bineînțeles.

Și le-am spus că-i transmit eu mesajul.

Voiau să o roage să le dea două nume de persoane în vârstă care nu au ajuns la vot în primul tur. Mi-au dat și o adresă de email unde să trimitem numele: c[email protected]

Cât de în vârstă? am întrebat.

Mi-a răspuns că nu e totuși o limită de vârstă, mai important e că din diverse motive nu au votat; ori secția a fost prea departe, ori au handicap, ori sunt bolnave. Au nevoie și de numerele lor de telefon, iar dacă nu au telefon, o roagă pe mama să și-l dea pe al ei. Prima oară mi-au spus că e un fel de sondaj, ca să vadă câți oameni merg la vot în raport cu numărul voturilor.

Am insistat. Și o să-i sunați sau cum?

„Probabil o să le contacteze colegele mele mai mari să vadă dacă ajung la vot. (…) Unele persoane au fost și bolnave și imobilizate la pat, iar responsabilii de la primării nu au fost cu urnele cu votul cum era normal să se întâmple, nu știm ce s-a întâmplat acolo. De aceea facem asta, să vedem de ce nu se duc, poate e secția de vot prea departe de casă, trebuie să mobilizăm pe toată lumea astfel încât toți care au dreptul să voteze să o facă”.

Nu „oamenii din primării” se duc, în ziua votului, cu urnele mobile la cetățeni. Urnele mobile de vot sunt la fel ca urnele din secțiile de votare; de ele au grijă doar membrii secției de vot respective. Alegătorii care nu se pot deplasa dar şi cei aflaţi în spitale sau penitenciare pot cere, printr-o solicitare scrisă, urna specială, până cel târziu în preziua alegerilor. Mai grav este ce se va întâmpla odată ce „colegele mai mari” din call-center vor suna oamenii de pe liste. Îi vor ajuta să ceară o urnă specială? Cum îi vor ajuta să ajungă la vot?

Am întrebat și ce s-a întâmplat cu tricoul. Nu se știe. Toate au fost trimise la primării și responsabilii de acolo ar fi trebuit să se ocupe de asta. Dar, am fost asigurată, va veni până la urmă.

Sunt

2 comentarii

  1. Andreea

    Eu știu ce fac, de la cineva care a patit așa int-un sat din Galați. Se duc înainte sa le spună sa facă cerere pentru urna mobila, cu urna nu se duc, se duc după aceea sa-i pună sa semneze ca au votat.

    Reply
  2. Dodo

    Si in judetul Botosani se merge cu urna mobila acasa la batrani. Bunica mea voteaza acasa desi nu are nicio problema de sanatate. Asa se asigura ei (primarul e PSDist) ca voteaza toti batranii aia care inrosesc harta Moldovei. Si mai grav este (iar problema asta nu deranjeaza pe nimeni se pare) ca acesti batrani tarani nu stiu sa citeasca si sa scrie. Daca mai da primaru` s-un rachiu…victoria e sigura.

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>