Ultimul vot al președintelui

Mostenirea

Într-un București mobilizat pentru vot mai mult ca alte dăți, Traian Băsescu a votat pentru ultima oară în calitate de președinte.

De Adrian Lungu

În pasaj la Muncii s-a decopertat asfaltul ca să facă loc unui nou strat, la Eroilor la fel. În jurul palatului Cotroceni, cu parcul lui pustiit de toamnă, e deja asfalt nou. Pe Iuliu Maniu, lângă Politehnică, a răsărit un nou bloc, la al cărui exterior oamenii lucrează de zor, cocoțați pe schele, azi, duminică, în ziua alegerilor. În jurul Spitalului Municipal, posterele cu Sorin Oprescu îl recomandă pe Victor Ponta. Pe Bulevardul Unirii, un mesh albastru ne anunță că mafia PDL votează Iohannis. La Eroilor, panoul companiei românești Dedeman, cu Simona Halep într-o postură învingătore, e mult mai viu decât panoul nemților de la Hornbach, strict funcțional.

Pe lângă Foișorul de Foc, pe Mihăileanu, curtea liceului Xenopol și strada sunt pline cu oameni, poate mai mulți ca la primul tur. Ca și acum două săptămâni, carele de reportaj ale televiziunilor de știri sunt parcate în față, cu antenele de satelit ridicate, generatoarele pornite și cablurile trase până la cameramanii de lângă intrare. În plus, acum, în capătul străzii s-a parcat și duba ProTV, mai mare decât toate celelalte.

Traian Băsescu apare, anunțat de sunet de sirene și girofaruri, ceva mai devreme decât acum două săptămâni. Coboară din Mercedes și râde în timp ce înaintează ținând-o de braț pe soția zâmbitoare, prin cărarea deschisă de agenții de pază. „Se va transfera către altcineva responsabilitatea pentru România”, spune cel care a votat la opt alegeri și un referendum în timp ce a deținut funcția de președinte. Cameramanii, fotografii și reporterii se mișcă toți deodată, ca un miriapod, în jurul lui. Când e întrebat dacă merge la supermarket le spune, „Nu, că nu sunt eu în alegeri”.

La Lidl nu se vinde alcool. Pe foile A4 care anunță acest lucru scrie data de 2 noiembrie. Ca și acum două săptămâni, sunt cozi la case și oamenii, ca și acum două săptămâni, se întreabă de ce n-or deschide mai multe case. În mașină, invitații de la Realitatea TV, transmisă pe FM, sunt indignați că în străinătate nu s-au deschis mai multe secții de votare.

În Militari, unde merg să votez, la intrarea în școală sunt două icoane format XXL cu arhanghelii Mihail și Gavril. Holul școlii, plin cu diplome și panouri care te învață ce să faci în caz de cutremur, seamănă cu un pasaj de metrou într-o dimineață aglomerată. Totuși, la ștampilat nu e coadă. Au venit să voteze și cei cu cărucioare de cumpărături și bastoane, și cei care fac pași importanți, în pantofi de piele moale, de la BMW la cabinele de votare cu perdeluțe tricolore și înapoi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>