Victor Ponta, la Curtea de Argeș: Biserici, monarhie și politicieni „însemnați” – Reportaj

IMG_9502

Vestea că Victor Ponta, prim-ministru și candidatul Partidului Social Democrat la prezidențiale, va vizita Curtea de Argeș a circulat repede.

Elena Rădulică a văzut știrea dimineață la televizor. Și-a pus o năframă, sacoul albastru, și când Ponta s-a înconjurat de mulțime, ea a ajuns până la el și i-a spus: „Cum se poate, domnule, să trăiesc cu 300 de lei pe lună?”

Banii din pensie îi ajung de medicamente, o pâine la trei zile, și cartofi. Cu toate astea, îl va vota pe Ponta președinte pentru că speră că va mări pensiile și că, în general, va fi mai bine.

Speranța ei a fost împărtășită de mulți dintre cei care au venit, sâmbătă, 11 octombrie să-l vadă pe Ponta la Mănăstirea Curtea de Argeș. Premierul a fost însoțit de vicepremierul Liviu Dragnea și miniștrii Nicolae Bănicioiu și Daniel Constantin. Din 3 octombrie, când a început campania electorală, Ponta a vizitat patru biserici și mănăstiri.

După o slujbă religioasă scurtă, grupurile de politicieni – de la Guvern, Consiliul Județean Argeș, Primăria Curtea de Argeș și Primăria Pitești – au urcat treptele bisericii urmați de soldați purtând coroane de flori pe care urmau să le depună la mormintele regilor Carol I, Ferdinand și Carol al II-lea. Mănăstirea Curtea de Argeș funcționează ca necropolă a familiei regale a României.

Cu mai puțin de o oră înainte, la un briefing de presă în fața Spitalului Municipal Curtea de Argeș, Ponta a spus că dacă va ajunge președinte, va lua în considerare reinstaurarea monarhiei.

„Voi fi acel președinte care va supune în discuția publică, pentru prima dată în mod serios, și dacă va exista o mișcare publică în acest sens, chiar unui referendum, forma de guvernământ,” a spus Ponta. „Cred că nu mai suntem în anii ’90, când ne temeam că vine regele să ne ia țara”.

După ce au depus coroanele, politicienii s-au dus să viziteze, în curtea mănăstirii, o catedrală în construcție în care urmează să fie înmormântați Regele Mihai I și alți membri ai familiei regale. Mulțimea a rămas afară să-i aștepte.

Au venit să-l vadă din curiozitate și din simpatie, spun unii dintre ei, dar mai ales pentru că speră la un nivel de trai mai bun.

„Ponta a mărit pensiile, salariile”, spune Maria Tonițoiu. „Udrea (Elena Udrea, candidatul la președinție din partea Partidului Mișcarea Populară – n.r.) a tăiat pensiile. Să nu cumva să vie în Argeș”.

Și mai e ceva, spune Gheorghe Neagoe: Ponta e tânăr și frumos, pe când președintele Traian Băsescu are un ochi diferit de celălalt. „E adevărat să te ferești de omul însemnat. Dacă te uiți, toți cei din jurul lui sunt ca el”.

Vreo 10-15 oameni din jurul său aprobă.

Important e, spune Elena Oprescu, ca Ponta să fie mai cinstit cu lumea săracă, cu pensionarii. Rădulică, pensionara care i-a spus lui Ponta cât câștigă pe lună, și-a făcut loc prin mulțime și ascultă. Dacă iese Udrea, n-o să mai aibă nici bani de papuci în picioare, spune ea.

„O femeie să conducă țara?” spune ea. „Doamne ferește.”

Cei din jur aprobă. Între timp, politicienii ies din catedrală și se îndreaptă spre mașinile cu care vor pleca. Mulțimea îi aplaudă.

Text de Simina Mistreanu

Fotografie de Andrei Pungovschi

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>