Victor Ponta, la Sibiu: Spital, Muzeu și deadlineul uitat de Nicolae Bănicioiu

ponta_sibiu05

Ministrul Sănătății, Nicolae Bănicioiu, a spus, în timpul unei vizite a premierului Victor Ponta la un spital din Sibiu, că nu a promis niciodată realizarea a 15 centre de radioterapie până la sfârșitul anului.

„Vreau să demarăm în această toamnă proiectul pentru care am semnat deja acordul cu Banca Mondială”, le-a spus Bănicioiu jurnaliștilor adunați sâmbătă, 4 octombrie, în curtea Spitalului Clinic Județean de Urgență Sibiu.

Grupul oficial a vizitat trei secții ale spitalului – maternitatea, unitatea de primiri urgențe și centrul de radioterapie, deschis în luna iulie în parteneriat cu grupul privat Polisano.

În iunie, Bănicioiu spunea într-un interviu pentru Mediafax că radioterapia este sectorul cel mai vitregit din oncologia românească deoarece există prea puține centre de tratament. „De aceea am semnat un acord cu Banca Mondială prin care ne-am propus ca până la sfârşitul anului să putem deschide aproape 15 centre de radioterapie”, a spus Bănicioiu atunci. „Vorbim cam de 40 de milioane de euro prin programul cu Banca Mondială şi alte 20 – 30 de milioane de euro din economii, sumă care ne-ar ajunge pentru realizarea acestui proiect”.

Însă sâmbătă la Sibiu, Bănicioiu a subliniat că CNAS (Casa Națională de Asigurări de Sănătate) a început să deconteze radioterapia la clinici private. Cele 15 centre noi de radioterapie vor fi funcționale abia într-un an și jumătate, a spus el.

Doar 27 la sută din bolnavii de cancer din România care au nevoie de radioterapie au acces la astfel de aparate, potrivit unui raport publicat în Journal of Radiotherapy & Medical Oncology. La centrul de la Sibiu, deschis în parteneriat cu Polisano, CNAS decontează 30 de ședințe de radioterapie pe zi. În rest, o ședință costă 640 de lei.

Ponta a ajuns la Sibiu într-o zi în care contracandidatul său la președinție, Klaus Iohannis, primarul Sibiului, avea un eveniment la Craiova. Grupul de vreo 15 politicieni și consilieri a fost întâmpinat de Vasile Spinean, managerul spitalului.

„Să-mi ziceți dacă aveți toți banii pentru maternitate,” i-a spus Ponta.

Maternitatea Sibiu este reabilitată în cadrul unui proiect național pornit de Ministerul Sănătății în 2008 cu fonduri de la Banca Mondială. Suma alocată proiectului din Sibiu este de 24 de milioane de lei.

Bărbații au vizitat clădirea în renovare, au dat mâna cu muncitorii și s-au îndreptat spre următorul obiectiv, unitatea de primiri urgențe. Pe drum, Ponta i-a spus lui Spinean: „Sunteți primul spital care aveți bani de la U.E., de la bugetul central și cel local”.

„Cel local e cel mai generos”, i-a spus Spinean.

„Păi cum cel local cel mai generos?” a întrebat Ponta.

„Patru milioane bani europeni, patru milioane de la buget, și cinci milioane de la bugetul local”, a spus Spinean.

Grupul a vizitat rapid centrul de primiri urgențe și apoi secția de radioterapie, cu aparatul Polisano.

„Stați să salut și eu pe toată lumea”, a strigat un bărbat voios când grupul lui Ponta a ieșit din secția de radioterapie. Era avocatul Remus Borza, numit recent președintele grupului Polisano, după ce fondatorul companiei, medicul Ilie Vonica, s-a sinucis.

„El e Ovidiu Gligor”, i-a spus Borza lui Ponta, „ginerele lui Ilie!”

Ponta a dat mâna cu el, apoi s-a întors să vorbească cu unul din medicii care ieșiseră din secția de radioterapie.

„Și rambursarea de către case (CNAS – n.r.) o rezolvasem”, i-a spus Ponta zâmbind.

„Treizeci de ședințe pe zi facem”, a spus medicul. „Putem mări numărul și până la 90-100 de ședințe pe zi”.

Ponta a încuviințat din cap și a plecat zâmbind.

În cadrul declarațiilor de presă, Ponta a fost întrebat despre planul de țară al lui Iohannis, care include alocarea a 6 la sută din Produsul Intern Brut pentru Sănătate.

„Imediat după ce am auzit acest anunț am avut întâlniri cu tot felul de grupuri de lucru. ‘Voi credeți că la anul vor fi 6 la sută din PIB?’ Nu crede nimeni. Ideea este să nu-i mai mințim pe oameni (…) Trec în proiectul prezidențial acele lucruri care se pot face și acele lucruri care țin de președinte. Alocarea bugetului ține de parlament si de guvern. Eu nu pot schimba nici o virgulă din buget”.

IMG_8850

Grupul premierului a plecat spre următorul obiectiv, Complexul Național Muzeal Astra Sibiu. Acolo, directorul muzeului, Ciprian Ștefan, le-a prezentat șantierul unui pavilion multicultural, un proiect de 3,5 milioane de euro finanțat în proporție de 85 la sută din granturi europene și 15 la sută din fonduri guvernamentale.

Camerele de televiziune au rămas în urmă, iar Ponta a coborât la marginea lacului din muzeul în aer liber, însoțit de soția sa, Daciana Sârbu, și fiica, Irina.

Reporterul Adriana Ionescu de la România TV și un reporter de la Antena 3 au pupat-o și au îmbrățișat-o pe Sârbu, care a început să le povestească despre vizita recentă în Statele Unite. Ionescu a luat-o de mână pe Irina și au mers câțiva pași pe alee.

O căruță cu cal a muzeului s-a oprit pe alee. Ponta și-a urcat fiica în căruță. Restul grupului i-au urmat în seara răcoroasă, care pentru Ponta urma să continue cu nunta prefectului de Sibiu, Ovidiu Sitterli.

Text de Simina Mistreanu

Fotografii de Andrei Pungovschi

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>