Ziua Primului Tur: O Retrospectivă

IMG_0056

Primul tur al alegerilor prezidențiale s-a încheiat cu rezultatul general așteptat: Candidatul Partidului Social Democrat, Victor Ponta, și candidatul Alianței Creștin Democrate, Klaus Iohannis, au intrat în turul al doilea, ce urmează să fie decis pe 16 noiembrie.

Potrivit Biroului Electoral Central, prezența la vot a fost de 53,16 la sută– cel mai mic procent înregistrat până acum la alegerile prezidențiale din 1990 încoace. Din 9.583.580 de voturi înregistrate, 1.113.143 au fost pe listele suplimentare, ale celor care au votat într-o altă secție decât cea pe lângă care au fost arondați. Aceste liste au fost de altfel controversate deoarece, în ziua votului, multe secții de votare au rămas fără declarațiile pe proprie răspundere necesare acestor votanți. Dispute s-au aprins și la secțiile de votare din străinătate, unde românii au așteptat, în unele cazuri, și câteva ore, dar nu au apucat să voteze înainte de închiderea urnelor.

Oamenii au scandat lozinci și au cântat imnul României, în jurul secțiilor de votare din Londra și Paris care urmau să se închidă duminică seara. În București, a pornit un protest spontan în fața Ministerului Afacerilor Externe, care a încheiat o zi plină de energie electorală.

Potrivit rezultatelor parțiale raportate luni de BEC, Ponta a obținut 40,33 la sută din voturi, iar Iohannis – 30,44 la sută. Pe locul al treilea a fost Călin Popescu Tăriceanu, candidat independent, cu 5,40 la sută din voturi, urmat de Elena Udrea (Partidul Mișcarea Populară, 5,18 la sută), Monica Macovei (independent, 4,46 la sută), Dan Diaconescu (Partidul Poporului – Dan Diaconescu, 3,99 la sută), Kelemen Hunor (Uniunea Democrată Maghiară din România, 3,50 la sută), Corneliu Vadim Tudor (independent, 3, 66 la sută) și Teodor Meleșcanu (independent, 1,10 la sută). Candidații Zsolt Szilágyi, Gheorghe Funar, William Brînză, Constantin Rotaru și Mirel Mircea Amariței au luat fiecare sub 1 la sută din voturi.

DSC_7796

Seara, candidații principali au făcut declarații cumpătate la sediile de partid. S-au bătut pe umăr pentru rezultatele obținute și au aruncat înțepături către echipele adverse. Ponta a anunțat un plan de campanie activă în următoarele două săptămâni, iar Iohannis a spus că e singurul candidat rămas în cursă care garantează independența justiției și a deplâns felul în care a fost organizată votarea în străinătate. În ambele tabere, însă, lipsea entuziasmul și încrederea arătate de candidați în timpul campaniei.

istrate

Ion și Ana-Maria Istrate

Entuziasm au avut însă mulți dintre oamenii care au mers duminică la vot. Ion și Ana-Maria Istrate au ieșit la vot la 10 dimineața, la Școala Nr. 17 Pia Brătianu din București. Îmbrăcați impecabil, bărbatul de 94 de ani și femeia de 77 de ani s-au strecurat pe lângă grupul de jurnaliști de televiziune care îi înconjurau pe Ponta și pe Daciana Sârbu, veniți să voteze. Ion Istrate a fost colonel și campion național de scrimă în 1947, iar apoi instructor de scrimă.

„Am votat întotdeauna”, a spus el. „Trebuie să respecți regulile țării tale”.

„Am votat și pe vremea lui Ceaușescu”, a spus Ana-Maria Istrate. „Era propagandă foarte, foarte, foarte multă – bine, că și acuma e. Am votat întotdeauna cu speranță”.

Pe treptele Liceului Teoretic „Jean Monnet” din București, un grup de patru-cinci prieteni își făceau un selfie la ieșirea de la vot. Printre ei erau Andra Bucur, de 27 de ani, jurist, și Ioana Badiu, de 29 de ani, specialist în resurse umane. Bucur a spus că votul e fundamental, iar dacă oamenii nu votează, nu se pot aștepta la o schimbare în bine. De la președinte Bucur a spus că se așteaptă să păstreze un echilibru între puteri. „Rolul e limitat prin Constituție, dar e important pentru imaginea externă”, a spus ea.

„Nu vrem neapărat salarii mai mari”, a spus și Badiu. „Noi suntem niște tineri care am reușit în România și nu a fost nevoie să ne mutăm în altă țară. Vrem să-și aleagă un guvern stabil, care să nu se schimbe la trei luni”.

Elena David, un medic de 30 de ani din București, a ieșit la vot cu băiețelul de 2 ani, și cu un altul de câteva luni în brațe. A spus că nu a urmărit campania electorală foarte de aproape, dar a votat cu persoana care speră că va putea aduce schimbări în sănătate și educație. Mai ales în sistemul de educație, unde urmează să intre cei mici.

La o altă secție de votare, Daniel Prunescu, de 29 de ani, din București, a spus că a votat cu un candidat tânăr, care speră că îi va schimba pe foștii comuniști. Întrebat cum i s-a părut campania, a spus: „Până acum bine, frumoasă”, și a râs.

cosmina paiscar

Cosmina Paiscar

În satul Brănișteni, comuna Călugăreni, județul Ilfov, Cosmina Paiscar, economist de 33 de ani, a spus că a votat pentru binele copilului său. Campania i s-a părut „mincinoasă, sincer. În sensul că sunt jumătăți de măsuri. Nu se spune decât jumătate din ceea ce este de fapt”, a spus ea. „Ce mi-aș dori să facă? Să nu mai plecăm afară din România, să stăm aici. Și să promovăm valorile, adevăratele valori. Asta mi-aș dori. Ce-o să facă? Nimic. Clar”.

Puțin mai moderată a fost Viorica Hora, o pensionară de 75 de ani din Sibiu. A spus că dintre cei mai buni, ea l-a ales pe cel mai bun. Campania electorală a lăsat de dorit, a spus Hora, dar așa a fost conjunctura. „Mie îmi place și așa. Cine e hotărât să voteze și să vadă un pic lucrurile cum stau, acela știe pe ce să voteze și unde să pună votul”.

Duminică s-a folosit pentru prima dată un nou sistem de raportare a prezenței la vot. Până acum, cifrele anunțate pe parcursul zilei de BEC erau obținute cu ajutorul unui eșantion de circa 3.000 de secții de votare din cele 18.553 câte există în România. În acest an, datele de prezență au fost raportate, prin SMS, de către toate secțiile din țară.

La secția 99 din București, președintele Mădălina Pascu a spus că raportarea a decurs bine în prima parte a zilei. „Mi se pare în regulă pentru că se pot verifica datele periodic, și asta e benefic pentru sfârșitul orelor de program.”

De la jumătatea zilei, au început să fie publicate pe Internet exit-polluri. Potrivit unui sondaj realizat de ACL pe baza datelor de la ora 16:00, Ponta ar fi luat 38 la sută, Iohannis 31 la sută, iar Macovei 8 la sută. Au apărut apoi exit-pollurile televiziunilor, cu variații între ele de până la două puncte procentuale.

Spre seară s-au întețit, în social media, și plângerile românilor din străinătate, care povesteau despre cozi de câteva ore și scandau împotriva guvernului.

La ora 7 seara, sediul PSD de pe Șoseaua Kiseleff era deja plin de jurnaliști. Pe un ecran de pe peretele exterior al clădirii era proiectată Antena 3. Camerele de televiziune erau aliniate atât în fața intrării în clădire, cât și într-un hol și într-o sală de conferințe. Șeful de campanie, Liviu Dragnea, a ieșit primul să facă declarații. A spus că Ponta și-a întrecut obiectivul, cele 41 de procente înregistrate de partid la europarlamentare (Rezultatele oficiale au arătat că Ponta a obținut un procent ceva mai mic). A mai spus că Udrea și Macovei au dezamăgit, înregistrând scoruri „jenante pentru câtă putere au avut în campanie, și putere financiară, și putere organizatorică”.

Jurnaliștii au întrebat unde e Ponta, la care Dragnea a spus că va veni mai târziu pentru că e „președintele care unește”.

Ponta a apărut în jurul orei 21:45. A spus că se va concentra, în următoarele două săptămâni, să-i convingă atât pe cei care l-au votat cât și pe cei care au optat pentru alți candidați. A spus că va apărea la patru posturi de televiziune – Realitatea TV, B1 TV, România TV și Antena 3 – apariții la care îl invită și pe Iohannis. La insistențele jurnaliștilor care întrebau despre proasta organizare a votului în străinătate, Ponta a spus că, „spre deosebire de 2009, de data asta nu s-a mai fraudat votul în diaspora”.

La sediul Partidului Național Liberal de lângă Arcul de Triumf, un alt grup de jurnaliști îl așteptau pe Iohannis. A apărut în jurul orei 19:30. Mașina a luat-o către spatele vilei, iar jurnaliștii au alergat după ea. Iohannis i-a salutat la coborârea din mașină, iar cineva l-a întrebat cum se simte. „Foarte bine. Mulțumesc”, a spus el.

În timpul declarațiilor, Iohannis s-a sprijinit de un pupitru transparent, cu sigla PNL, așezat în spatele unui pupitru mai mare cu sigla ACL. A spus că „de-acum competiția este între noi doi, între mine și domnul Ponta”, „eu sunt singurul candidat rămas în competiție care este dispus să garanteze independența justiției și statul de drept”, Ponta reprezintă „România lucrului prost făcut” și a cerut BEC să prelungească timpul de vot. De câteva ori Iohannis s-a uitat în jos, spre o foaie pe care avea scrise, cu tăieturi, câteva idei cu pixul.

La sediul de campanie a lui Macovei, candidata a așteptat, zâmbind, ca Iohannis să-și termine discursul. Încăperea era liniștită, plină de jurnaliști și mirosul celor câteva pizza oferite de stafful de campanie reporterilor și cameramanilor cu puțin timp înainte ca Macovei să-și facă apariția în sediu.

„Astăzi s-a născut al treilea pol în România”, a spus Macovei. „Rezultatele vor confirma că suntem mulți. Cu timpul vom fi și mai mulți”. Ea a mai spus că pornește, împreună cu susținătorii, un proiect pe termen lung care poate schimba România. Și-a terminat discursul în aplauzele susținătorilor, care scandau, „Macovei, Macovei, scapă-ne de ei”.

ad-1268

Udrea nu a zâmbit în timpul discursului de după anunțarea rezultatelor exit-pollurilor. La câteva minute după 21:00, îmbrăcată în albastru-deschis, candidata PMP a spus în fața camerelor de luat vederi că a avut cea mai grea campanie electorală din ultimii 25 de ani.

„Mi-am atins ținta de locul 3, în ciuda unor atacuri mizerabile greu de imaginat chiar și de mine care de 10 ani înfrunt toate mizeriile din politică”, a spus ea. A mulțumit susținătorilor din campanie: Traian Băsescu, Emil Boc și Cristian Diaconescu, ultimul fiind absent în campania sa.

Luminile camerelor TV s-au stins la 21:13 în timp ce un cameraman comunica colegilor din din televiziune: „A plecat, gata, s-a dus în turnul ei de fildeș”.

După ce intervențiile politicienilor la televizor s-au oprit, duminica electorală a continuat pentru circa 200 de oameni care s-au adunat în fața MAE să protesteze felul în care au fost organizate alegerile în străinătate.protestatari

Anca Tulba, un inginer de 50 de ani, a spus că n-a mai fost la un protest de la începutul anilor ’90. A venit pentru că fiica sa, studentă la Londra, a așteptat șase ore să voteze. „Sper ca în turul 2 să se reglementeze lucrurile, să fie mai multe buletine, mai multe ștampile, să nu mai existe aceste probleme care au fost acum”, a spus ea.

Printre protestatari s-au numărat și Andreea Nica, 29 de ani, și Marian Șerban, 33 de ani. Ambii lucrează în sistemul bancar și au mai fost la protestele împotriva proiectului de la Roșia Montană.

„Sunt aici pentru că mi se pare nedrept pentru ca oamenii să meargă la secțiile de vot, care și așa sunt mai puține decât în 2009 și acolo să stea la coadă și să fie testați dacă au răbdare să stea 3-4-5 ore”, a spus Nica. „Vrem ca toată lumea care vrea să voteze să poată s-o facă.”

Documentare realizată de Oana Sandu, Ani Sandu, Gabriel Dobre și Simina Mistreanu

Fotografii de Andrei Pungovschi, Alexandra Dincă, Ioana Moldovan și Mircea Reștea 

Sunt

2 comentarii

 1. alex

  Romania, you suck!

  Un pic peste % prezenta la vot si – din cei prezenti, 40% au votat cu javra comunista de Ponta. Ma scuzati, dar de data asta nu va respect alegerea. Mi-e scarba si mila de felul in care ati votat. Va meritati soarta cu varf si indesat.

  Am stat ieri aproape 6 ore la ICR Londra la coada si nu am apucat sa votez pentru ca au inchis usile la 8:50pm. Coada formata in mare parte din oameni linistiti, civilizati, decenti, care au facut o atmosfera misto, povestind, razand, asteptand cu rabdare sa isi exercite dreptul la vot.

  Cu cateva exceptii, desigur – personaje faimoase prin diaspora londoneza – gen Tommy Tomescu, Paul Suciu, Maria-Cristiana Marcus, “singurul imigrant roman la Londra din ian 2014 (ma scuzati, nu ii retin numele) – astia s-au plimbat printre oameni agitand spiritele si incercand sa stranga semnaturi (cerand si CNPul, fara nicio grija pentru protectia datelor personale). Exceptia au fost astia si inca cativa – foarte putini dealtfel in multimea de sute de oameni – care ar fi fost fericiti sa sparga usile ICR-ului si sa vandalizeze locul. Din fericire oameni civilizati si frumosi au fost mai multi…

  Si da, desi am plecat acum aproape 15 ani din Romania si nu am nici cea mai mica intentie sa ma intorc sa imi cresc copiii acolo, am sa merg la vot si in turul 2, sa ma asigur ca am facut tot ce am putut sa previn inca 5 ani de mocirla in Romania.

  Reply
  • Roxana

   Din păcate cei cărora le adresezi mesajul nu au nici internet și nici dorința de a schimba în bine România. Nu, nu Romania sucks, nu românii care au putut fi cumpărați cu un litru de vin sau cu un kg de zahăr sucks, ci tinerii sau adulții care NU au votat. Mi se pare incredibilă această campanie agresivă condusă de PSD. Este un partid murdar, fără idealuri, fără scrupule, fără nimic care să îi facă existența demnă. Nu, NU merităm să îl avem pe Ponta președinte și în turul 2 sper să iasă și mai mulți la vot ca să stingem acest foc ce începe să ne ardă! Mulțumesc tuturor celor care au stat la cozi infernale să voteze pentru români! Sper, de asemenea, ca odată cu pierderea alegerilor, să dispară acest partid, care nu e nici democrat, nici comunist, ci este un partid odios împotriva umanității.

   Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>